pixabay.com

Nemačka ekonomija je dotakla dno s padom bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu kakav nije viđen u posleratnoj istoriji zemlje i sad počinje uspon, ocenjuje institut IFO u komentaru dostavljenom Tanjugu povodom danas objavljenih statističkih podataka.

Prema preliminarnim podacima nemačkog Saveznog zavoda za statistiku, BDP najveće evropske ekonomije je pao u drugom tromesečju za 10,1 posto na kvartalnom nivou, a na godišnjem za 11,7 procenata, prema desezoniranim podacima.

– Ekonomija je zabeležila strmoglavi pad bez presedana. Dotakla je dno za vreme pandemije i sada se vraća rastu, mada još uvek ne na svoj pređašnji nivo – navodi u komentaru Timo Volmershojzer, šef za prognoze ekonomskog instituta IFO sa sedištem u Minhenu.

Na nivou cele godine, kaže, očekuje se da će domaći proizvod Nemačke pasti za oko pet procenata.

– Postepeno ukidanje ograničenja dovelo je do snažnog povećanja prometa u maloprodaji u maju, jer su potrošači obavljali mnoge kupovine koje su morali da odlože. Proizvodnja i prodaja su postepeno porasli i u drugim sektorima ekonomije – dodaje Volmershojzer.

Pored toga, kako napominje, indeks poslovne klime, koji izračunava IFO, značajno se poboljšao u poslednje vreme u mnogim kompanijama.

– Prema tim rezulatatima, trebalo bi da vidimo nedvosmislen oporavak u drugoj polovini 2020. godine – navodi on.

Volmershojzer, ipak, skreće pažnju da se ova prognoza zasniva na pretpostavci daljeg ublažavanja ograničenja bez da ono dovede do ponovnog raspirivanja Kovida-19, te na političkim odgovorima na epidemiju, pri čemu obe te premise sadrže visok stepen neizvesnosti.

Na nemačkom tržištu rada, kako primećuje, oporavak je do sada bio spor: nezaposlenost je dostigla vrhunac u junu, a njen sezonski prilagođen pad u julu je bio slab.

Prema proceni instituta IFO, broj kompanija koje koriste skraćeno radno vreme takođe opada veoma sporo: ta cifra je i dale nadprosečna u nekoliko sektora, posebno u hotelijerstvu i ugostiteljstvu i u proizvodnji.

Dok industrija prvenstveno trpi zbog slabe situacije sa narudžbinama, prodaja u sektorima hrane i pića je i dalje limitirana merama ograničenja uvedenim zbog korona virusa, konstatuje se u komentaru IFO instituta.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime