EPA/Peter Foley
Olaf Šolc

Nemačka zaslužuje stalno mesto u Savetu bezbednosti UN jer se pridržava principa UN i nudi i traži saradnju, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

– Pozivam vas da podržite našu kandidaturu – rekao je Šolc u obraćanju na 77. sednici Generalne skupštine UN.

Prema njegovim rečima, Nemačka je potrebna glavnom telu UN za rešavanje sukoba, kako bi moglo da se suoči sa izazovima modernog vremena.

– Moramo da učinimo da se naša pravila i institucije uklapaju u realnost 21. veka. Prečesto odražavaju svet kakav je bio pre 30, 50 ili 70 godina. To se odnosi i na Savet bezbednosti UN – poručio je Šolc.

Status stalnih članica Saveta bezbjednosti UN imaju Rusija, Velika Britanija, SAD, Kina i Francuska.

Šolc je u istom govoru pomenuo i pitanje Ukrajine, tvrdeći da predsednik Rusije Vladimir Putin “mora da prizna da ne može pobediti u sukobu”, u kojem Kijev podržavaju SAD, Britanija i evropske zemlje, uključujući Nemačku.

– Nećemo prihvatiti bilo kakav mir koji određuje Rusija i zato Ukrajina mora biti osposobljena da odbije ruski napad – naglasio je Šolc.

Šolc je dodao da ruska vojna operacija u Ukrajini “nije samo katastrofa za Evropu, već i za globalni poredak zasnovan na pravilima koji UN moraju da zaštite”.

2 COMMENTS

  1. I treba da ga dobiju – s obziron na izuzetne zasluge po Evropu i Svet tokom 1914-1919 i 1939-1945.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here