EPA/Friedemann Vogel
Uništen most na reci Ar u Nemačkoj

Prema iskazima stručnjaka zaduženih za upozoravanje na opasnost od ekstremih padavina, vodenih bujica i poplava, nemačka vlada nije reagovala na alarmne signale iako je za njih znala tri do četiri dana pre katastrofe.

Rasprava u Nemačkoj se rasplamsala nakon što su britanski mediji preneli izjave nekih stručnjaka koji su istakli kako je Nemačka od evropskih institucija bila više puta upozoravana na dolazak ogromnih količina padavina.

Britanski hidrolog i jedan od osnivača Evropskog sistema za upozorenje od poplava Hana Klok je rekla kako je Nemačka 24 sata uoči izlivanja reke Ar bila upozorena na tu mogućnost. Kasnije je upravo u ovom području poginulo preko 100 osoba.

– Prve naznake da se sprema katastrofa su Nemačkoj upućene su devet dana pre izlivanja reka, a 24 sata pre je Nemačka dobila precizne podatke gde će doći do poplava – rekla je ona za “Sandej tajms”.

Ona je i za Nemački javni servis ZDF rekla kako je Nemačka bila upozorena ali da je očito došlo do “pucanja lanca upozorenja koja na kraju nisu dospela do građana”.

Ministarstvo unutrašnjih poslova savezne pokrajine Severne Rajne-Vestfalije priznalo je da je već prošlog ponedeljka, dva dana pre poplava, imalo saznanja o “ekstremnom nevremenu” koje se nadvija nad područjem.

Voditelj Saveznog ureda za zaštitu građana i pomoć u slučaju katastrofe Armin Šuster branio se od kritika i tvrdio kako je “infrastruktura uzbunjivanja” funkcionisala na nivou komunikacije između saveznih i lokalnih vlasti.

– Mi smo preko naših aplikacija i medija izdali preko 200 upozorenja – rekao je Šuster i dodao da nije moguće precizno reći na kojim mestima bi se reke mogle izliti.

Podsetimo, u poplavama koje su pogodile delove zapadne Evrope poginulo je najmanje 189 ljudi, a stotine ih se još uvek vode kao nestale. Više desetina hiljada ljudi napustilo je svoje domove, a mnogi i dalje nemaju pristup struji i pijaćoj vodi.

Poplava, do koje je došlo zbog rekordnih količina padavina, prvo je zahvatila delove zapadne Nemačke, a zatim i susednu Belgiju i Holandiju.

U međuvremenu su u Nemačkoj, posle povlačenja vode, otkriveni prave razmere razaranja gde su bujice za sobom ostavile pustoš, blato i haos. Pometeni su čitavi gradovi. Nakon povlačenja vode, stanovnici Nemačke se sada suočavaju s velikim naslagama mulja i blata koji mogu podstaći nastanak novog talasa epidemija.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here