Institut Robert Koh u Nemačkoj označio je Kosovo kao “područje visokog rizika” zbog širenja omikron soja koronavirusa, pa će se ono od sutra naći na listi visokorizičnih zemalja, prenosi Koha.

Zbog ove varijante, Institut je odlučio da tri četvrtine od oko 200 zemalja u svetu klasifikuje kao područja visokog rizika.

Pored 136 zemalja koje su nedelju dana na listi rizika, u nedelju će biti dodato još 19 njih, uključujući Kosovo. Na listi je sada ukupno 155 zemalja.

Kako prenosi Institut, od nedelje će se, pored Kosova, na listi kao područje visokog rizika naći Rumunija, Moldavija, Maroko, Tunis, Alžir, Saudijska Arabija, Japan, Indija, Butan, Nepal, Mongolija, Kazahstan, Uzbekistan, Maldivi, Brazil, Čile i Ekvador.

Svako ko uđe u zemlju iz područja visokog rizika i ko nema potpunu zaštitu sa najmanje dve vakcine ili je izlečen od kovida u poslednjih šest meseci mora biti u karantinu deset dana i može da napusti karantin posle pet dana sa negativnim PCR testom. Za decu mlađu od šest godina izolacija prestaje automatski pet dana nakon ulaska.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here