pixabay.com

Perspektiva nemačke privrede se dalje zamračuje i ekonomisti sada očekuju dublju recesiju u ovoj godini.

Institut za svetsku privredu (IfW) u jesenjem izveštaju prognozirao pad bruto domaćeg proizvoda od pola procentnog poena, umesto letošnjih 0,3 odsto.

Kilski institut je naniže revidirao i procenu rasta za 2024. i sada, umesto dosadašnjih plus 1,8 odsto očekuje skromnijih 1,3 odsto. Istovremeno, predviđa pad stope inflacije na 2,1 odsto 2024. i 2025.

“Sada je vidljivo da stari industrijski poslovni model Nemačke više ne funkcioniše”, rekao je predsednik IfW Moric Šularik.

Privreda teško izlazi na kraj i sa uvećanom kamatom.

“Centralne banke su pokazale zube u suzbijanju inflacije, a nemačka privreda sada mora da se dokaže u tom novom okruženju”, rekao je Šularik.

Ekonomisti IfW više ne očekuju da će privreda ove godine živnuti iako je popustilo opterećenje učestalog bolovanja i uskih grla u lancima snabdevanja iz pandemije.

Šef istraživanja IfW Štefan Kots je ocenio da nemačka privreda još ne crpi svoj potencijal i da će ga u budućnosti efikasnije angažovati.

“Međutim, BDP će biti oko tri odsto manji nego što je do izbijanja pandemije izgledalo moguće za 2024. i 2025. godinu”. naveo je Kots.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here