EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI
Robert Habek

Nemačka je izdala “rano upozorenje” na moguću hitnu situaciju u snabdevanju gasom i saopštila da je ta mera osmišljena da se pripremi za rizik od poremećaja ili zaustavljanje tokova prirodnog gasa iz Rusije.

Saopštenje dolazi u trenutku kada Moskva planira da uvede novi mehanizam za plaćanje gasa u rubljama.

Taj zahtev koji su zemlje G7 odbile, uključujući Nemačku, podstakao je strah od poremećaja snabdevanja.

Prema postojećem nemačkom planu za vanredne situacije sa gasom, rano upozorenje je prva od tri faze i još ne podrazumeva državnu intervenciju za racionalizaciju korišćenja gasa.

Ministar ekonomije Robert Habek je pozvao potrošače i kompanije da smanje potrošnju rekavši da se “svaki kilovat-sat računa”.

Habek je na konferenciji za novinare rekao da su zalihe gasa obezbeđene za sada i da Nemačka pomno prati tokove snabdevanja sa tržišnim operaterima.

– Ipak, moramo povećati mere predostrožnosti kako bismo bili pripremljeni za eskalaciju od strane Rusije. Sa proglašenjem ranog nivoa upozorenja sazvan je i krizni tim – rekao je Habek.

Nemačka uvozi 55 odsto gasa iz Rusije, ali je taj procenat tokom ove godine pao na 40 odsto.

Habek je rekao da Nemačka neće postići punu nezavisnost od isporuka ruskog gasa pre sredine 2024.

Krizni tim, koji uključuje članove Habekovog ministarstva, nemačkog mrežnog regulatora, operatere i predstavnike 16 saveznih država pomno prate situaciju “da bi se, ako je potrebno, dalje mere mogle preduzeti radi povećanja sigurnosti snabdevanja”.

Šef nemačkog regulatora mreže “Bundesnecagentur”, Klaus Miler naveo je na Tviteru da je cilj ranog upozorenja da se izbegne pogoršanje snabdevanja i pozvao potrošače i industrije da se pripreme za “sve scenarije”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here