Bundeswehr/Melanie Turzer

U prisustvu komandanta Kfora, generala Ozkana Ulutaša i komandanta operativne komande Bundesvera, general-potpukovnika Berna Šuta, pukovnik Sven Mengere predao je komandu nemačkog kontigenta Kfora pukovniku Saši Misu.

– Raspoređivanje snaga Kfora na Kosovo bilo je, jeste i ostaje neophodno za održavanje stabilnosti u ovom regionu – rekao je general-potpukovnik Šut na svečanosti povodom primopredaje dužnosti u sedištu Kfora u Prištini.

Kako se navodi u saopštenju Bundesvera, general Šut je rekao da učešće u misiji na Kosovu, direktno utiče i na nemačke bezbednosne interese.

– Nastavićemo da budemo odlučni u ovoj misiji. Ne samo zato što smo uvereni u strateški značaj ovog regiona u srcu Evrope, već i zato što se zajedno suprotstavljamo nacionalnim težnjama, nasilju i terorizmu – istakao je general Šut.

U saopštenju se navodi da je u pozadini pogoršane bezbednosne situacije na Kosovu Bundesver povećava svoju posvećenost učešću u Kforu i na proleće će dobiti pojačanje

– Na proleće ćemo poslati dodatnu pešadijsku četu u akciju – rekao je general-pukovnik Šut.

– Umesto nešto manje od 80, skoro 300 nemačkih vojnika će tada biti raspoređeno na Kosovu, uklјučujući pomoćno osoblјe. Misija Kfora će postati jedna od najvećih Bundesvera – naveo je on.

Nemačka četa će biti deo multinacionalnog batalјona pod komandom SAD i u okviru Istočne regionalne komande.

– Nemački vojnici će sarađivati sa vojnicima iz Francuske. Nјihov portfelј zadataka uklјučuje patrole, zadatke bezbednosti i, ako je potrebno, deeskalaciju tokom protesta i nereda – objasnio je general Šut.

Komandant Kfor, general-major Ozkan Ulutaš pozdravio je povećanje nemačkog kontigenta.

– Nove najave u vezi sa raspoređivanjem dodatnih trupa odražavaju odlučnost NATO saveznika da osiguraju da snage Kfor budu adekvatno opremljene u kontekstu tenzija poslednjih meseci. Nastavićemo da se trudimo da sprečimo bilo kakvu eskalaciju i spremni smo da odgovorimo na svaki izazov – poručio je komandant Kfora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here