EPA/Friedemann Vogel

Nemačka je odlučila da privremeno pauzira saradnju sa Kosovom u različitim sektorima jer vlada na čelu sa Aljbinom Kurtijem ne preduzima korake ka smirivanju situacije na severu, rečeno je za Radio Slobodna Evropa iz nemačke ambasade u Prištini.

Kako se navodi u pisanom odgovoru, Nemačka je ovakvu odluku donela u skladu sa politikom Evropske unije, koja je prethodno uvela mere protiv Kosova. Napominju da se mere Nemačke neće odnositi na “projekte sa sektorom civilnog društva, kao ni na projekte koji se realizuju”.

“Mere uključuju odlaganje vladinih konsultacija o saradnji za razvoj, pauzira se predviđeno bilateralno klimatsko partnerstvo i pružanje specifične opreme onima koji pružaju bezbednost”, navode iz nemačke ambasade u Prištini.

Ističe se i da projekti koji se sada pauziraju mogu biti ponovo pokrenuti čim se počne sa “hitnim merama za deeskalaciju”.

“Nemačka eksplicitno podržava napore EU, rad specijalnog predstavnika EU (Miroslava) Lajčaka, kao i dijalog koji vodi EU”, precizira se na kraju.

Prethodno je EU preduzela mere protiv Kosova jer je vlada u Prištini ignorisala zahteve za deeskalaciju situacije. Neke od mera koje je EU preduzela su privremena obustava rada organa Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prekidaju se pozivi za događaje na visokom nivou, dok će bilateralne posete biti suspendovane, osim onih koje su usmerene na rešavanje krize na severu Kosova.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je ove mere nazvao “nepravednim”.

EU ima tri zahteva prema Kosovu, koje podržavaju i druge zapadne zemlje a oni su hitna deeskalacija situacije na severu, održavanje novih izbora i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa.

2 COMMENTS

  1. Sacekat ce, dok se Kurti ne uklopi u svoj drzavni rad, sa drzavom koja ne postoji na zemlji koju ne poseduje. Jedino sto ima neku slucajnu vezu sa americkom bazom koja ima neku drugu upotrebu za sve to zemljiste i njegove narode.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here