EPA/Focke Strangmann
Nemački tenk "Leopard 2"

Nijedna druga vodeća zemlja sveta nije toliko mnogo povećala izdvajanja za vojsku kao Nemačka, podaci su Instituta za mirovna istraživanja SIPRI iz Stokholma.

Daleko ispred svih su i dalje SAD i Kina.

Rekordnih 1.917 milijardi američkih dolara u svetu je 2019.  godine potrošeno za naoružanje. To je najviša suma od 1988. godine, navodi se u aktuelnom godišnjem izveštaju međunarodnog Instituta za mirovna istraživanja (SIPRI) iz Stokholma. U poređenju sa 2018. to je porast od 3,6 procenata. Istovremeno je reč i o najvećem godišnjem povećanju izdataka za naoružanje od 2010.

Tome je doprinela i Nemačka, koja je 2019. za naoružanje izdvojila deset odsto više novca nego godinu dana ranije. Tako snažan porast nije zabeležila ni jedna od petnaest vodećih zemalja sveta. Berlin je prošle godine za vojsku izdvojio 49,3 milijardi američkih dolara.

Rusija kao pretnja

Dijego Lopez da Silva iz instituta SIPRI smatra da veća nemačka izdvajanja imaju veze sa tim da se „Rusija sve više doživljava kao pretnja”. Sa vojnim izdacima od 65,1 milijarde dolara, Rusija je na četvrtom mestu u svetu. To je gotovo četiri odsto ruskog BDP. Poređenja radi, Nemačka je prošle godine za odbranu izdvojila 1,38 odsto BDP.

Lopez da Silva dodaje i da vlada u Berlinu nije jedina koja vidi opasnost od strane Rusije. Šest od vodećih petnaest država sveta, koje najviše izdvajaju za naoružanje su članice NATO saveza. Pored SAD, Nemačke, Francuske i Velike Britanije tu su još Italija i Kanada. Ukoliko se njihovi izdaci zbroje dolazi se do skoro polovine svetskih izdataka za naoružanje. Dvadeset i devet zemalja članica NATO ukupno su 2019. godine za odbranu izdvojile 1.035 milijardi dolara.

Pored Kine, još jedna velika azijska sila je u vrhu liste. Indija je vojne izdatke 2019. godine povećala za oko sedam odsto, što je ukupno 71,1 milijarda američkih dolara. Stručnjaci smatraju da je to pre svega vezano za geopolitičko okruženje, tj. da je napeta situacija sa susednim Pakistanom i Kinom glavn razlog zašto je indijska vlada tako drastično povećala izdvajanja za vojsku. Nuklearna sila je sa trećeg mesta svetske liste tako potisnula Saudijsku Arabiju.

U poređenju sa ogromnim iznosima “velikih igrača”, izdvajanja za vojsku u ostatku sveta su znatno manja. Zemlje Južne Amerike 2019. su izdvojile „samo” 53 milijarde dolara. Od toga više od polovine Brazil. Zemlje jugoistočne Azije zajedno su za naoružanje potrošile 41 milijardu dolara, a zemlje Afrike ukupno 42 milijarde dolara.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here