EPA-EFE/CLEMENS BILAN
Bundestag

Nemačka je počela da radi na jačanju svojih javnih skloništa, kao i na izgradnji kriznih zaliha za slučaj rata, saopštila je savezna ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer, prenosi Rojters pozivajući se na izveštaj lista „Velt am zontag“.

Vlada razmatra unapređenje sistema javnih skloništa i povećaće potrošnju na civilnu zaštitu, izjavila je za nemački list ministarka Fezer.

– U Nemačkoj trenutno postoji 599 javnih skloništa. Proverićemo da li bismo mogli da unapredimo još takvih sistema. U svakom slučaju, njihova demontaža je zaustavljena – rekla je Fezer.

Ona je pojasnila da vlada radi na novim konceptima, unapređivanju podzemnih parkinga, stanica metroa i podruma, kako bi postali potencijalna skloništa, i da je dala saveznim državama 88 miliona evra za postavljanje sirena za uzbunjivanje.

Ministarka je još najavila da će zemlja takođe raditi na izgrađi kriznih zaliha koje uključuju medicinsku opremu, zaštitnu odeću, maske ili lekove.

Nemački kancelar Olaf Šolc obećao je ranije da će povećati sredstva za odbranu i izdvojiti 100 milijardi evra za vojsku, navodi Rojters.

3 COMMENTS

  1. Umesto što lagerujete konzerve, zaštitite svoju teritoriju, svoj narod i svoje interese, politikom neutralnosti i nemešanja. Nemačka je dosta propatila za vreme Drugog svetskog rata, ali na žalost nije izvukla pouku.

  2. Bravo Natasa. Narocito ovo: zastiti te svoju teritoriju, svoj narod i svoje interese……ko sto smo Srbi zastitili Srbe na Kosmetu, svoj narod u RSK, Srbe u Slavoniji i dolini Neretve…..???

    • Iluzorno je porediti jednu malu i jednu veliku državu. Mi nemamo mnogo izbora, mali smo, a pitanje je dokle će “balansiranje” biti održivo, dok je Nemačka daleko veća i moćnija sila, razvijenija, uticajnija …

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here