EPA

Nemačka se suočava sa gotovo izvesnom recesijom ako se ionako smanjene isporuke ruskog gasa potpuno obustave, upozorilo je danas nemačko Udruženje industrije BDI.

Ova industrijska asocijacija je saopštila da je snizila svoju prognozu ekonomskog rasta Nemačke za 2022. godinu na 1,5 posto sa prvobitno predviđanih 3,5 procenata pre izbijanja rata u Ukrajini, prenosi Rojters.

BDI je takođe navela da bi prekid isporuka ruskog gasa učinio recesiju neizbežnom.

Ruski gas se i dalje pumpa preko Ukrajine, ali u smanjenom obimu, dok gasovod Severni tok 1 koji ide po dnu Baltičkog mora i koji je od vitalnog značaja za snabdevanja Nemačke gasom, radi sa samo 40 odsto kapaciteta, što je, prema objašnjenju Moskve, posledica zapadnih sankcija koje spečavaju da oprema koja je poslata na redovno održavanje bude vraćena Gaspromu.

Evropa, s druge strane, tvrdi da je to izgovor Rusije za smanjenje isporuka. Nemačka je, poput Danske, Austrije, Holandije, Italije i drugih zemalja EU, aktivirala prvi nivo upozorenja u okviru svog hitnog plana od tri faze za rešavanje krize snabdevanja gasom.

Nemački regulator za tržište gasa, Bundesnecagentura, objavio je danas da još nije vreme da se proglasi opšte vanredno stanje, što je treća faza plana, prema kojoj bi zemlja uvela ograničenje gasa za ndustriju kako bi zaštitila vitalne usluge i domaćinstva.

– Zalažem se pažljivo preocenjivanje kada je pravo vreme za to da se aktivira najviši nivo uzbune – rekao je šef Bundesnecagenture, Klaus Miler, za jednu nemačku tv stanicu.

Zemlje Evropske unije, od Baltičkog mora na severu do jadranske obale na jugu, donele su mere za suočavanje s krizom snabdevanja gasom nakon ruskog napada na Ukrajinu.

EU se oslanjala na Rusiju za čak 40 posto svojih potreba za gasom pre rata – dok u slučaju Nemačke taj procenat iznosi 55 odsto, što znači da je manjak ruskih isporuka koje treba nadomestiti ogroman u uslovima već ograničene ponude na globalnom tržištu gasa.

Neke države EU su zbog toga privremeno otkazale planove o zatvaranju elektrana na ugalj, napominje britanska agencija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here