EPA/Filip Singer
Boris Pistorijus

Nemačka je spremna da trajno rasporedi brigadu od oko 4.000 vojnika u Litvaniji, u okviru ponovnog nastojanja NATO-a da ojača odbranu istočnog krila Alijanse, usled ruske invazije na Ukrajinu, izjavio je danas nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

– Nemačka ostaje posvećena kao članica NATO-a, kao najveća evropska ekonomija, da stane u zaštitu istočnog krila – rekao je Pistorijus tokom posete litvanskoj prestonici Viljnusu, ali nije precizirao kada će doći do razmeštanja vojnika, prenosi Rojters.

Dodao je da je preduslov za raspoređivanje da postoji neophodna infrastruktura.

Pistorijus je naglasio da novo raspoređivanje vojnika treba da bude u skladu sa regionalnim planovima Alijanse, u kojima se detaljno navodi kako odgovoriti na eventualne ruske napade, javlja Tanjug.

Agencija dodaje da Nemačka već predvodi multinacionalnu borbenu grupu NATO-a u Litvaniji i to bataljon od oko 1.000 vojnika, čija je svrha takođe da ojača istočni bok Alijanse.

Pistorijus i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg otputovali su u Litvaniju kako bi prisustvovali vežbi na kojoj će se testirati brzo jačanje postojeće borbene grupe NATO-a predvođene Nemačkom do veličine brigade, što je scenario koji će se primeniti u slučaju pojačanih tenzija ili eventualnog sukoba sa Rusijom.

Lideri NATO-a sastaće se na samitu u Viljnusu 11. i 12. jula.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here