Štampa na nemačkom je puna hvalospeva za pobedu srpskog tenisera nad Rodžerom Federerom u najdužem finalu Vimbldona, prenosi Dojče vele.

 

Novak Đoković je igrao protiv Švajcarca i 15.000 navijača i pokazao da je najbolji i kada ne igra najbolje.

– Pobeda za večnost! Đoković jede travu – naslov je u tabloidu Bild.

– Mentalna snaga donela je Đokoviću titulu – piše austrijski javni servis ORF. Sportski portal Spox u pozitivnom tonu Đokovića naziva “prokleto mentalitetsko čudovište!”

Gledajući statistiku, taj portal konstatuje da Federer na svojoj omiljenoj podlozi ne može odigrati bolje od ovoga.

– Nasuprot tome Đoković može da igra mnogo bolje, što je posle meča i priznao.

Spox piše da su potrebna “mu*a kao đulad da se igra protiv najboljeg tenisera svih vremena na travi, u meču u kojem nemaš brejk dva sata i 47 minuta, a skoro cela publika je protiv tebe”.

– Svetska je klasa kako je Đoković probio Federera na njegovoj drugoj meč lopti – ovo je treći put da je protiv maestra odbranio dve meč lopte i onda pobedio. Mentalitetsko čudovište!

– Ako i prosečno vrhunskom igrom Nole trijumfuje – i to u dnevnoj sobi kralja Rodžera – onda je to više nego nagoveštaj za sledeće slemove. Na Rolan Garosu je Đoković dozvolio da ga spoljne okolnosti izbace iz koncepta. Ovog puta je zarobio svoju unutrašnju Drama-Queen, i u najvećoj nevolji je ostao trezven, retko je kukao i posle iskorišćene meč lopte se sa mnogo osećaja za okolnosti suzdržavao – dodaje se u komentaru Spoxa.

– Kad je gusto, najbolji je – stoji u naslovu na portalu nedeljnika Špigel gde se pitaju šta je Đokovićeva tajna. Izvukao se u petom setu na dve Federerove meč lopte:

– Đoković je još jednom demonstrirao da je u kritičnim i tesnim momentima sigurno najbolji igrač kojeg je ovaj sport ikada video – piše Špigel.

– Đoković je morao da nastupa ne samo protiv Federera već i protiv skoro 15.000 gledalaca koji su mu u završnici s vremena na vreme zviždali (…) Snaga njegovih nerava je poznata, skoro legendarna. Malo koji igrač koristi svoje brejk-lopte tako efikasno ili se od tuđih brejk-lopti brani. Niko na ATP-turu ne pobeđuje tako često taj-brejkom. A kada se dođe u odlučujući set, njegov učinak je izuzetan.

To je, dodaje Špigel, razlika u odnosu na Federera koji “u svojoj poznoj karijeri propušta sve više šansi za brejk i u kritičnim trenucima ne igra svoj najbolji tenis”.

Zidojče cajtung opisuje meč u kojem su dvojica velikih rivala “ganjali jedan drugog neiscrpnom energijom, nemilosrdnom preciznošću i brutalnim umetničkim udarcima”.

– Kako bi se Đoković doterao do svog limita potreban je gigant poput Federera koji ovog puta nije nastupao samo protiv svog ljudskog protivnika, prvog igrača sveta, već i protiv drugog, moćnijeg i nemilosrdnijeg apstraktnog protivnika: vremena. Federer će za četiri sedmice navršiti 38 godina; da je pobedio, bio bi najstariji pobednik od kada se muškarci susreću na Gren slem turnirima – piše list iz Minhena i dodaje:

– Tako je Federer, uprkos porazu od Srbina, pred očima celog sveta ipak dokazao da još neko vreme namerava da drži svoje godine u šahu.

Švajcarski Argauercajtung o Federeru piše:

– U finalu Vimbldona je kralj tajbrejkova postao prosjak. (…) Čas je delovao previše pasivno, čas ishitreno. (…) Đoković je izgledao manje nepobedivo nego inače, ali je uspeo da se uzdigne u odlučujućim momentima.

2 COMMENTS

  1. Jer im nepreostaje nista drugo, u mom komsiluku su vikali kao u Vimbeldonu na svaku njegovu gresku. Za mene je ovaj mec bio puno…puno vise od tenisa kao odgovor na sva desavanja u svetu, kako se samo usudi neko pomrsiti racune zapadu, sa njihovim sportom, njihovim navijacima u njihovoj primacoj sobi i njihovim parama… pa to je skandaliozno bezobrazno i nepravedno. Ovaj mec je (za mene) bio slika danasnjeg zivota gde je sve podredjeno kapitalu i jacem a pokazano je na neki nacin da to nije objektivno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here