Tanjug

Berlin ne treba da pruži Kijevu nikakve kompenzacije u slučaju da dođe do prekida tranzita ruskog gasa preko teritorije Ukrajine, smatra šef Komiteta Bundestaga za ekonomiju i energetiku Klaus Ernst, piše dnevnik “Izvestija”.

Prema njegovim rečima, apsolutno je neprihvatljivo da Nemačka formuliše svoju energetsku politiku u skladu sa ukrajinskim interesima.

– Ako je Ukrajini potreban novac ona treba da se obrati takvim donatorima kao što je Evropska unija – naveo je Ernst.

Nemački nedeljnik “Špigl” je nedavno pisao o varijantama za rešenje spora između Nemačke i SAD oko “Severnog toka 2”, a kao jedna od opcija pominje se isplata kompenzacija Ukrajini u slučaju da prestane da bude tranzita zemlja.

Podsetimo, Merkelova će večeras u Vašingtonu imati sastanak sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom. Osim bilateralnih odnosa, kako je saopštila kancelarka, jedna od tema razgovora biće “Severni tok 2” i pitanje osiguranja tranzita ruskog gasa preko Ukrajine.

Merkelova se pre puta u Vašington sastala i sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim a tada su se pojavile i informacije da će Zelenski tražiti ili da zaustavi izgradnju gasovoda ili da dobije kompenzaciju ukoliko izgubi status tranzitne zemlje.

Ruski predsednik Vladimir Putin je nedavno rekao da se Moskva obavezala na tranzit gada preko Ukrajine i da će to i ispoštovati.

U međuvremenu, radovi na Severnom toku se nalaze u završnoj fazi. Kako su saopštili iz kompanije-operatera “Nord strim 2”, očekuje se da gasovod bude završen do kraja avgusta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here