EPA/Focke Strangmann
Nemački vojnici

Načelnik generalštaba nemačke vojske Karsten Brojer ocenio je da vojska te zemlje, koja se modernizuje od početka ruske invazije u Ukrajini, mora biti “sposobna za rat, za pet godina”.

– Na osnovu različitih analiza i kada vidim potencijalnu pretnju koju Rusija predstavlja, za nas to znači pet do osam godina priprema – rekao je nemački general za “Velt”.

Prema njegovim rečima, to ne znači da će tada biti rata, ali da je moguć, prenosi AFP.

– Pošto sam vojnik, kažem da za pet godina moramo biti spremni za rat – dodao je, rekavši da je Nemačka prvi put od završetka Hladnog rata suočena sa mogućnošću spolja nametnutog rata.

Brojer je prošlog meseca upozorio da oružane snage te zemlje nisu u poziciji da dobro brane zemlju u slučaju stranog napada.

Potrebne nove sposobnosti i oružje

Naglasio je da su nemačkim oružanim snagama potrebne nove sposobnosti i oružje kako bi ponovo postale “sposobne za rat”.

– Ovo pitanje se postavlja prilično često, pa da vam kažem ovako. Da smo sada napadnuti, da li bismo mogli da se branimo? Da, mogli bismo. Ali možemo li to dobro da uradimo? Ne – rekao je tada Brojer.

Nemačka je odlučila da poveća potrošnju na odbranu nakon početka invazije Rusije na Ukrajinu i osnuje poseban fond od 100 milijardi evra za kupovinu naprednih sistema naoružanja i modernizaciju oružanih snaga zemlje.

4 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

  2. Sramite se!!! Prostudirajte istoriju da bi se setili da ste dosta ratova vodili. Dosta ste zla napravili. Pogotovo u Rusiji t.j.bivsem Sovjetskom savezu… Vi da pricate da se spremate za rat treba da vas je sramota

  3. Za dom spremni ?
    Za Donbas ste zakasnili.
    Jedino je okupacija Poljske urađena pravovremeno. Da se malo prorede na \”zlatni milion\”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here