Tanjug

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova oglasilo se povodom izjave šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova o mogućem prekidu odnosa sa EU saopštivši da je ona “čudna i neshvatljiva”.

Kako je rekla portparolka nemačkog spoljnopolitičkog resora Andrea Zase, imajući u vidu nedavnu izjavu nemačkog šefa diplomatije Hajka Masa o zainteresovanosti da se sa Rusijom sarađuje, ovakva izjava je krajnje čudna.

Upitana da li su reči Lavrova možda upućene internoj publici i treba li ih shvatati bukvalno, Andrea Zase je rekla “da Nemačka tu izjavu može da tumači samo onako kako je ona i saopštena, i baš zbog toga je ona za Berlin čudna”.

Oglasio se i portparol nemačke Vlade Štefen Zajbert koji je dodao da može samo da se složi sa rečima portparolke.

I portparol spoljnopolitičke službe EU Peter Stano je saopštio da je Brisel primio k znanju izjavu Lavrova o odnosima sa EU, kao i komentar Kremlja po tom pitanju.

– Bez obzira na te izjave, stanje odnosa Rusije i EU nije dobro. Želimo da gradimo odnose s Rusijom zasnovane na našim vrednostima, našim interesima, na poštovanju međunarodnog prava i obaveza preuzetih na sebe, na primer, u okviru međunarodnih organizacija. Ali mi se pridržavamo i važnosti principa dobrosusedstva. U tom kontekstu se zalažemo za odnose koji bi bili od koristi za obe strane – rekao je Stano.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je u svom saopštenju pojasnilo da je Moskva spremna za raskid odnosa sa Evropskom unijom, ukoliko do toga dođe na inicijativu EU.

“Sa svoje strane, uporno pozivamo članice EU na ravnopravnu saradnju uz uzajamno poštovanje, o čemu je i govorio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov”, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Prema rečima portparolke Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, spremnost na raskid odnosa “definitivno nije izbor Rusije”.

– Na našoj agendi je zajedničko delovanje i saradnja. Ruska strana je više puta na svim nivoima pozivala na saradnju, interakciju sa kolegama iz EU. Koliko puta smo iznosili različite argumente u korist te saradnje na rešavanju svetskih problema, koja bi se mogla razvijati kako sa EU, tako i na bilateralnoj osnovi sa njenim članicama. Ali nažalost, mi čujemo veoma agresivnu retoriku – izjavila je Zaharova.

Podsetimo, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je Rusija je spremna na prekid odnosa sa Evropskom unijom ukoliko Brisel uvede sankcije koje će stvoriti rizik za osetljive sfere ekonomije.

4 COMMENTS

  1. Licemerju nikad kraja… Nemci zbunjeni??? Uveli sankcije Rusiji a čude se što Lavrov hoće da raskine svaki odnos sa EU? Patološka mržnja ih dovodi do bezumlja, utrkuju se ko će više štete da nanese Rusiji, a čudom se čude kada se Rusija brani!!! Bolesnici, bednici…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here