EPA/Ian Langsdon

Nemački javni servis, televizija ZDF, emitovala je šestominutni prilog o Hrvatskoj, pod nazivom „Očaj na Jadranu“.

U njemu se ističe da u Hrvatskoj jedva ima turista i da je za mnoge koji rade u turističkom sektoru to veliki finansijski udar, prenosi portal Index.hr.

„Tako izgleda kriza u Hrvatskoj“, kaže novinarka ZDF-a dok je na snimku prizor više od sto jahti za iznajmljivanje i čarter plovidbu, a koji stoje i dalje zavezani uz obalu. „Nedostaju putnici“, ističe se u prilogu.

ZDF je razgovarao s Ivanom Rakuljićem, kapetanom jedne od tih jahti, koji kaže da već tri meseca pokušava da smisli način kako da njegova jahta opet bude profitabilna. „Teško je“, kaže i priča o tome kako ga svaki dan zove njegova posada i žali se da više nemaju od čega da žive pa se nadaju da će jahta s gostima uskoro isploviti.

U video prilog slede prizori za ovo doba godine nekarakteristično prazne splitske Rive i starog grada, a u prilogu se kaže da ove godine u luci ne pristaju kruzeri. „Masovni turizam izostaje. To je katastrofa za celu zemlju“, navodi ZDF i dodaje da se u Splitu oseća atmosfera očaja.

S druge strane, ZDF je našao i neke nemačke turiste u Splitu, kojima se sviđa što nema gužve i što je sve jeftinije. „Sada je svugde happy hour“, kaže jedan, dok drugi ističe da mu je „žao Hrvata jer se vidi da ništa ne zarađuju“.

3 KOMENTARA

    • Vlado, ne tece kod nas Med i Mleko, ali je situacija bolja nego kod vas, ja se ne radujem tome, idem svake godine kod vas na odmor i zao mi je sto je tako, veca sila, bice bolje 👍👍🙏

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime