pixabay.com

Nemačke vlasti saopštile su danas da su uhapsile dvojicu muškaraca osumnjičenih koji su planirali napad nožem na vernike u sinagogi u Hajdelbergu, na jugozapadu zemlje.

Osumnjičeni, koji imaju 24 i 18 godina, privedeni su tokom odvojenih policijskih operacija u pokrajini Baden-Virtemberg ranije ovog meseca, saopštilo je državno tužilaštvo i policija, preneo je AP.

Oni su razgovarali o ubistvu jednog ili više vernika u napadu na sinagogu nakon čega bi usledila njihova “mučenička smrt”, pri čemu su hteli da ih policija ubije, navodi se u zajedničkom saopštenju nemačkih vlasti.

Osumnjičenima preti optužba za kovanje zavere za ubistvo. Policija je otkrila zaveru pretresom kuće starijeg osumnjičenog 3. maja. Tokom pretresa, policajac je pucao i ranio osumnjičenog nakon što je on zgrabio nož.

Dokazi zaplenjeni tokom pretresa uključivali su razmenu onlajn poruka između dvojice osumnjičenih u aprilu u kojima su razgovarali o mogućem napadu na sinagogu, saopštile su vlasti.

Policija je 18. maja privela mlađeg osumnjičenog i izvršila pretres njegovog stana. Obojica osumnjičenih su nemački državljani, a 18-godišnjak takođe, ima tursko državljanstvo, saopštile su vlasti. Njihova imena nisu objavljena.

Nemački lideri upozorili su na rizike od napada na Jevreje i osudili porast antisemitizma nakon izbijanja rata između Izraela i Hamasa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here