Tanjug/AP

Ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode poručio je danas predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije da se uzdržavaju od neprimerenih poređenja, kada govore o akcijama kosovskih vlasti.

– Stop! Upoređivanje današnje policijske akcije sa ‘kristalnom noći’ je neprihvatljivo. Takva poređenja doprinose iskrivljivanju i negiranju narativa o Holokaustu – poručio je Rode, prenosi Kossev.

Izraz „Kristalna noć“ danas je upotrebio predsednik Srpske liste i ministar u kosovskoj vladi Goran Rakić.

Nakon što se predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio helikopterom u Rašku zbog situacije u Kosvskoj Mitrovici i Zvečanu, Rakić je u uključenju za TV Pink potvrdio da se i Srbi sa Severa spremaju da učine isto, kako bi se sa predsednikom sastali u tom gradu.

– Mi da trpimo ovo više ne možemo i nećemo. Ovo je za nas kristalna noć, ovo je za nas najvažniji sastanak do sad. Ovo je kap koja je prelila čašu, svi ćemo doći na sastanak – kazao je Rakić.

Ovo je drugi put da nemački ambasadori iz Prištine reaguju na poruke sa Severa, u kojima se događaji upoređuju sa zločinima nacista. Rodeov prethodnik Kristijan Helt reagovao je krajem 2018., tokom protesta zbog uvođenja taksi na srpsku robu, kada je grupa studenata održala performans „Kosovošvic“.

On je paralelu koju su studenti povukli između tadašnje situacije na severu Kosova i Holokausta nazvao „preteranom“ i „odvratnom“, imajući pre svega u vidu patnje kroz koje su upravo Srbi prošli tokom nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu.

9 COMMENTS

  1. “…negiranju narativa…” Сетио се Шваба да чува истину о највећој свињарији коју је човечанство икада доживело а коју је он спровео у дело.

    • Da, interesantna je ta tendencija da sami Nemci govore o holokaustu i drže drugima moralistička predavanja kao da je to učinio neko drugi a ne sami Nemci. Ta večita priča o nacistima (koji bože moj valjda nisu bili Nemci) koja se koristi da se sadašnja Nemačka distancira od zločina je zapanjujuća. Sada čak oni drugima dele predavanja o negiranju njihovih zločina i još malo pa će nas optužiti za to da smo ih mi činili. Očekujem da u sledećem periodu za to okrive marsovce. Valjda su oni bili čuvari i krvnici Aušvica i streljali u Kragujevcu.

  2. A gde je greska, zar imaju veca prava, cuvaju svoje saveznike, ko zna gde mu je bio deda 1941,pokrij se usima nemacki okupatoru

  3. Nemci su nas satirali u3 rata u prošlom veku. Koje susve laži i gadosti plasirali o nama 90-tih i još imaju drskosti da nem drže lekciju. Nadljudi ili neljudi?!

  4. Њима једноставно није нити ће им икада бити јасно, мала Србија се не плаши великих Германа и поражава их у сваком рату. Како??? Због тога ће увек бити против нас али увек. Гледају на сваки начин да нас сатру, понизе, ослабе и на милион других начина натерају на послушност, да нас примерно казне због нашег неприхватања њихових идеја о светском поретку с њима у главној улози. Пала су им три рајха у пламену и крви, пашће и овај ….

  5. Slepac, nađi nekog da ti pročita ovo : Kuća Rumene Ljubić, jedine Srpkinje u centru Peći, kamenovana je po drugi put u poslednja 24 časa, a u napadu su joj polomljeni prozori na kući.

  6. Samo na jedno skoro potsecanje. Nemacka vojska je prvi put pucala i ubila dva srbina posle drugog svetskog rata, a da je njihov sud za te njihove vojnike zloconce dao oslobadjajucu presudu. Molim da pogledate vide na youtube Призрен 1999, злочини КФОР-а

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here