EPA/Đorđe Savić
Kosovska Mitrovica

Nemački ambasador u Prištini Jern Rode izjavio je da barikade na severu Kosova i Metohije treba ukloniti pre Božića, nazivajući apsurdnim zahtev Beograda za povratak srpskih snaga na KiM.

Rode je za prištinsku KTV rekao da bi barikade trebalo da uklone oni koji su ih postavili.

– Naš stav je jasan. One su nelegalne i oni koji su ih postavili treba da ih uklone što pre. Kfor je tu i obezbeđuje bezbedno okruženje i slobodno kretanje. Tako da sam optimista da će se to realizovati, nadam se što pre, jer poslednje što nam treba je dalja eskalacija situacije – kazao je Rode.

Prema njegovoj oceni, ljudi na severu trpe zbog barikada.

– Oni koji su odgovorni za barikade treba dobro da razmisle da time nanose štetu svom stanovništvu – rekao je Rode.

Nemački ambasador je zahtev Beograda Kforu za povratak srpskih snaga na KiM nazvao “apsurdnim i neprihvatljivim”, navodeći da je stav Berlina u vezi sa tim zahtevom jasan, kao i da isti stav imaju i SAD.

– Kao što znate, moj ministar je to jasno rekao, to je neprihvatljiv zahtev. Jednostavno rečeno – apsurdan zahtev – rekao je Rode.

On je ukazao da je formiranje Zajednice srpskih opština obaveza koju je Priština preuzela, ali je dodao da “nije cilj formiranje još jedne Republike Srpske”.

Naveo je da je predlog statuta ZSO pripremila nemačka nevladina organizacija “Ebert fondacija”, zajedno sa Evropskim institutom za mir i istakao da je taj predlog u skladu sa odlukom ustavnog suda u Prištini iz 2015. godine.

– To je vrsta autonomije u nekim sferama koja ne ugrožava teritorijalni integritet ili suverenitet Kosova – rekao je Rode.

5 COMMENTS

  1. Амбасадоре… губиш посао па тако причаш… марш у њрмачку.

  2. Po vama to znaci da i Rusija,moze da odcepi deo Ukrajne i da zastiti svoje gradjane sto zive tamo?

  3. Dobro je…samo neka ih i dalje podmicuje sa pola penzije nasih penzionera, daje dzaba energenti pa ce se nas narod porazbolevati od hladnoce..

  4. Al su se ovi nemački ambasadori raskokodakali po Balkanu u vezi rezolucije 1244, a čak i nisu u Savetu bezbednosti, dok im se zemlja deindustrijalizuje i gube ekonomsku, pa i političku moć…oni opet traže djavola…

  5. Apsurdno je da su vama Rusi poklonili i vratili istočnu nemačku
    30 miliona Rusa je izginulo da bi se hitler pobjedio
    Pa ste na balkanu vi Germani počeli nagrađivati svoje saveznike iz 2 . Svetskog rata ,
    A rezolucija 1244 UN
    Je jasan međunarodni sporazum
    Koji mora da se ispuni
    Dali vi to razumjete…
    🇷🇺☦️☦️☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here