pixabay.com
Ilustracija

Ekstremno desna scena u Nemačkoj nabavljala je oružje koje u tu zemlju dolazi posredstvom trgovaca oružjem iz Hrvatske, javio je u utorak javni servis ZDF.

Državno tužilaštvo u Minhenu podignulo je optužnicu protiv 47-godišnjeg Aleksandera R. koji se tereti da je za potrebe ekstremne desnice u Nemačkoj nabavljao oružje u Hrvatskoj, javlja politički magazin Frontal21 javnog servisa ZDF.
– Kod glavnog optuženog i kod nekoliko primalaca pronađeno je više komada oružja, među kojima poluautomatske puške tzv. pump-guns kao i preko 200 komada municije – rekao je Klaus Ruhland iz Glavnog državnog tužilaštva u Minhenu.
Osobe u čijim rukama je završilo oružje, mogu se pripisati ekstremno desnoj sceni, dodao je Ruhland. Među njima su i pripadnici tzv. Državljana Rajha, osoba koje ne priznaju ustavni poredak Nemačke.
Nemački istražitelji su do osumnjičenog Aleksandera R. došli na osnovu saznanja hrvatskih vlasti koje su još 2018. prilikom pretresa u Hrvatskoj pronašli veću količinu oružja namenjenih kupcima u Nemačkoj.
Provoptuženi Alexander R. nekad je bio aktivni član radikalno desne Nacionaldemokratske stranke Nemačke (NPD), a najkasnije od 2016. član je desno populističke stranke Alternative za Nemačku (AfD).
Hrvatski istražitelji su nemačke kolege obavestili da Aleksander R. u Hrvatskoj nabavlja oružje i pritom govori da je oružje, prema rečima jednog svedoka, “namenjeno AfD-u, jednoj desničarskoj stranci”. Spomenuti ogranak AfD-a u okolini Minhena saopštio je da “nikada nisu ni ponudili niti kupovali ilegalno naoružanje”.
Aleksander R. je do izručenja Nemačkoj u septembru, kako se navodi u prilogu, živeo u jednom hrvatskom lučkom gradu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here