commons.wikimedia/Vitaly v. Kuzmin
Ruski vojnici

Američki predsednik Donald Tramp treba da pozove Rusiju u NATO i na taj način razvije „istočnu politiku“ otvarajući novo poglavlje u rusko-američkim odnosima, piše nemački list „Handelsblat“.

To bi dovelo do stvaranja „Alijanse mira“, koja bi samo učvrstila NATO jer Moskva više ne bi bila protivnik, već jedan od garanta evropske bezbednosti. Ovo bi omogućilo Vašingtonu i Moskvi da pokrenu proces preraspodele ravnoteže u međunarodnom bezbednosnom sistemu, koji bi bio podržan strukturom koja se prostire od Lisabona do Vladivostoka.

– To je ispravna ideja i trebalo ju je realizovati još devedesetih godina. U tom slučaju možda ne bi ni bilo rata u Jugoslaviji i postojala bi stabilna bezbednosna arhitektura na severnoj polulopti. Jeljcin je devedesetih predlagao da se od NATO-a stvori veliki bezbednosni sistem, i to ne od Lisabona do Vladivostoka, već od Vankuvera do Tokija – rekao je za Sputnjik nemački ekspert Aleksandar Rar.

Ulazak Rusije u NATO stara ideja

Kako on objašnjava, Rusija je tada bila spremna da se u potpunosti uključi u ovakav sistem, ali su Amerikanci to onemogućili i počeli sa širenjem NATO-a, što je izazvalo povratnu reakciju Rusije.

– Ideja o novoj bezbednosnoj arhitekturi od Lisabona do Vladivostoka visi nad glavama, ali u Nemačkoj nju podržavaju samo desničarske partije poput Alternative za Nemačku, kao i neke leve partije. Liberalne elite i mejnstrim mediji žele da sačuvaju “transatlantski svet” čiju osnovu čine NATO i EU – objašnjava Rar.

Ruski vojni ekspert Aleksandar Žilin smatra da je ova ideja interesantna sa tačke gledišta globalne bezbednosti, jer u tom slučaju ne bi bilo strateškog suparništva između Evrope i Rusije, ali da prvo treba rešiti neka druga pitanja.

Glavni konkurent Americi je – Kina

– Pitanje da li će Rusija biti članica NATO-a je drugo po redu, prvo treba rešiti pitanje koji će biti osnovni cilj ove organizacije, jer od momenta njenog osnivanja do danas, osnovni zadatak NATO-a bio je konfrontacija, prvo sa Sovjetskim Savezom, a sada sa Rusijom – kaže Žilin i dodaje:

– Zamislimo da Rusija postane članica NATO-a i preuzme na sebe sva prava i sve obaveze, a zatim SAD reše da unište svog glavnog konkurenta – Kinu. Lako je isprovocirati konflikt. Tada će SAD gurnuti Rusiju i Kinu u konflikt, što je i njihova strategija da podgrevaju ratove.

Interesantniji od same ideje stvaranja „Alijanse mira“ i učešća Rusije u NATO-u jeste trenutak u kome se ona pojavljuje u nemačkoj štampi, koja je poslednjih godina antiruski orijentisana.

Aleksandar Rar ističe da „Handelsblat“ verovatno želi da predstavi objektivnu tačku gledišta o budućoj Evropi, koja se istovremeno razvija i u Francuskoj, ali je još uvek prerano.

– “Handelsblat” su ozbiljne novine, koje verovatno na ovaj način žele da pruže podršku Makronu i pokažu da ova ideja počinje da se ozbiljno razvija na Zapadu. Neke stvari se pokreću, ali to još uvek nije masovni pokret. “Frankfurter algemajne cajtung”, “Zidojče”, “Špigl”, s druge strane, stalno okrivljuju Rusiju za sve grehe. Ali logika u ovoj ideji svakako postoji – zaključio je Rar.

2 COMMENTS

  1. Mogu samo da upozorim, sve ovo je mamac. Konacno su shvatili da su trku izgubili i jedina im je nada da dosadasnjeg “neprijatelja” pretvore u prijatelja i pokusaju drugu taktiku. Cilj ostaje cilj. Budite budni!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here