Nemački lekari pomogli malom Beograđaninu

0

ŽMEĐUNAS:
Četvorogodišnji Beograđanin Novak Kokorović, kome je život donedavno, dok se lečio u Srbiji, bukvalno visio o koncu, pre mesec dana je posle pritiska javnosti o trošku države upućen u Nemačku, na kliniku u Bilefeldu. Mališanov otac Darko kaže za srpske medije da je dečaku iz dana u dan sve bolje.
– Novaka su u Beogradu lečili napamet jer nisu znali da uspostave tačnu dijagnozu. Ovde su nam nakon samo nekoliko dana rekli da su ustanovili odakle potiče problem. Nemački lekari su zaključili da su u Srbiji Novaku dijagnostifikovali oboljenje na malom mozgu umesto na velikom. Bogu hvala, pa je sada sve bolje, uz pravu terapiju, iako se moj dečak namučio sa silnim ispitivanjima, transfuzijama krvi, a bio je i danima priključen na veštačka pluća – navodi Darko i dodaje da mališan sada počinje polako da se vraća u život. Da podsetimo, lekari u Srbiji sumnjali su da Novak ima Dendi-Voker sindrom – oticanje mozga praćeno čestim epileptičnim napadima. Njegovo zdravstveno stanje naglo se pogoršalo pre dva meseca, nakon što je primljen u bolnicu. Pošto su u Srbiji iscrpljene sve mogućnosti dijagnostike i njegovog lečenja, Ministarstvo zdravlja dalo je preporuku da mališan nastavi lečenje u inostranstvu i odobrilo novac.

Uči da priča
Novak, nažalost, još ne može sam da hoda, a nije ni propričao. “Naše dete počinje život iz početka. Učimo ga ponovo da jede, hoda, priča. Uspeh je i što je počeo sam da obavlja fiziološke potrebe. Ma samo kada je on nama živ i kad mu stanje ide nabolje”, ističe otac Darko.

ŽMEĐUNAS:

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here