EPA/Clemens Bilan

Nemačka je pokušala da “učini” Americi po pitanju gasovoda “Severni tok 2” tako što je započela izgradnju terminala za američki tečni prirodni gas, ali s obzirom da je taj projekat stao, na redu je “odlučujuća bitka” za ruski gasovod, piše nemački “Velt”.

Nemačka vlada je do sada ostavljala otvoreno pitanje završetka izgradnje gasovoda, ali i ona će uskoro morati da da jasan odgovor. Odlučujuća bitka između SAD i Nemačke za “Severni tok 2” je sve bliža, piše “Velt”.

Berlin se nada da će poboljšati transatlantske odnose za vreme Džoa Bajdena, međutim, on je protivnik projekta, podseća list. Američki senat sada razmatra nove sankcije usmerene protiv osiguravajućih kompanija i resora koji se bave sertifikacijom, a koje sarađuju na završetku izgradnje gasovoda “Severni tok 2”.

Savezna vlada sada rizikuje da se direktno suoči sa pretnjom sankcija koje je želela da spreči. U bliskoj budućnosti neće imati šta da ponudi Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se odrekle svojih namera, zaključuje nemački list.

U novembru, pre početka rasprava o novim ograničenjima u američkom Kongresu, kompanija odgovorna za izgradnju terminala za američki tečni gas u nemačkoj luci Vilhelmshafen povukla se iz projekta.

Gasovod “Severni tok 2”

Projekat “Severni tok 2” podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod trebalo bi da bude izgrađen pored “Severnog toka”. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda “Severni tok 2” aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i SAD, koje žele da u Evropskoj uniji prodaju svoj tečni prirodni gas.

SAD smatraju da je ovo politički projekat koji preti energetskoj bezbednosti Evrope. Ruska strana više puta je izjavljivala da je projekat apsolutno komercijalan i konkurentan i isticala da on ne podrazumeva obustavu tranzita ruskog gasa preko Ukrajine u EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here