EPA

Energetska kriza od koje pred nadolazeću zimu strahuje cela Evropa, naterala je države da već prave planove štednje. Ovo je slučaj i sa Nemačkom, koja zbog ograničenih količina ruskog gasa, pokušava da nađe način da ne dođe do restrikcija.

Klaus Miler, šef Savezne agencije za mreže, kaže da će u slučaju nestašica – restrikcija biti “malo ovde, malo tamo”.

– Za nestašicu saznajemo tek kada ona više ne može da se spreči – rekao je Miler za list Handelsblat, preneli su mediji.

– Sve zavisi od vremena i od toga koliko potrošači koriste grejanje – objasnio je Miler.

Restrikcije su u slučaju nestašice moguće širom Nemačke, ali je prognoza gde je opasnost najveća – nemoguća.

– U Nemačkoj svuda mogu da naiđu hladni periodi. Ako zima bude baš hladna, imaćemo muka – rekao je Miler.

Kada je o štednji gasa reč, predstoji još mnogo posla. U industriji je potrošnja u avgustu pala za 22 odsto zbog prelaska na druge energente, “ali i zbog ozbiljnih prekida u proizvodnji”.

– Industrija radi onako kako smo je molili – rekao je šef agencije za mreže dodajući da će, ako tako nastavi, još ozbiljnije štete prinudnim redukcijama biti sprečene.

S druge strane, Miler je iznenađen time što je prethodnih dana više gasa otišlo u privatna domaćinstva – uprkos lepom vremenu i visokim cenama.

Miler pretpostavlja da mnogi vlasnici i stambene zajednice nisu podesili postrojenja za gas, tako da ona automatski greju kada temperatura padne ispod određene granice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here