EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI
Robert Habek

Nemački vicekancelar i ministar privrede Robert Habek ocenio je da je za energetsku krizu jedino svrsishodno rešenje ono koje bude bilo na nivou EU, kao i da bi jednostrani koraci država doveli samo do rasta cene energenata na tržištu.

Habek je, za bečki dnevnik „Standard“, rekao da je u Austriji uoči snažniju debatu nego što je u njegovoj zemlji o ceni energenata.

– U Nemačkoj smo kao vlada razgovarali o dva paketa rasterećenja građanja, jer je i u Nemačkoj zabrinutost velika. Ali debata o subevncionisanim cenama je u Austriji izraženija – objasnio je on.

Habek je, na pitanje da li je on protiv, izuzev ako je usaglašeno u Evropi, kazao da smatra da se to pitanje može diskutovati samo na evropskom nivou.

Habek je upozorio da bi jednostrane mere država mogle voditi ka rastu cena na tržištu.

– Reakcija tržišta bi bila da ponudu predaju tamo gde je cena najviša. Sa tim se trenutno suočavamo. Potražnja uz ograničenu pomnudu vodi ka višim cenama. To ima posledice da se otvaraju dalja nalazišta gasa, kako bi se zaradio novac. Zbog toga je obnovljiva energija važnija, jer ona nije u rukama pojedinih – objasnio je on.

Ukazao je da je u Beču imao prilike da poseti jedno postrojenje koje radi sa obnovljivim energentima.

– Zeleni vodonik, koji se proizvodi obnovljivim energentima umesto gasom, je zbog visokih cena energije mnogo nezavisniji od tržišta nego do sada. Primećujemo promene na tržištima, skok obnovljivih energenata, nešto o čemu pre pola godine nismo ni zamišljali. Takođe i potražnja za zelenim vodonikom raste drastično – rekao je Habek.

Kada je reč o subvencionisanim cenama izrazio je uverenje da ona ne bi bila od pomoći, već bi uputila signal da je energija bezgranično raspoloživa u vreme kada je potrebno štedeti.

– Istovremeno je jasno da građani ne smeju da se ostave sa visokim cenama. Potrebna je podrška i pomoć – podvukao je on.

Upitan za situaciju koja očekuje Evropu rekao je da je potrebno nadati se najboljem i raditi kako bi se najgore sprečilo.

– Dolazi gas u Evropu. Potpunu obustavu isporuke nećemo imati. Imamo terminale za tečni naftni gas, i imamo druge isporučioce. Samo količine ruskog gasa su tako visoke da ne možemo kratkoročno da ih u potpunosti zamenimo. Zato moramo zajedničkim snagama raditi na izgradnji obnovljivih energija, jer samo tako stvaramo dugoročno energetsku bezbednost – poručio je nemački vicekancelar.

Habek je rekao da će se tek videti koliko će gasa nedostajati, i da je za efikasnost neophodno izbacivati gas iz nekih oblasti.

– Moramo i paziti da uvek imamo dovoljno energije. Popunjenost skladišta, i korišćenje rezervi određivaju u osnovi mere. Nema razloga za paniku. Odlučujuće je da sada punimo skladišta kako bi na zimu imali količine kojima bi kompenzovali one koje ne budemo dobijali. Radimo mesecima na tome i činimo sve da osiguramo bezbednost snabdevanja – istakao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here