pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nemački Rajnmetal objavio je da je kupio 72.5% udela u rumunskom proizvođaču vojnih vozila Automecanica Medias, najavljujući širenje na tržišta u istočnoj Evropi.

Rajnmetal će kupovinom većinskog udela u rumunskoj kompaniji proširiti proizvodnju vojnih vozila, uz usluge održavanja.

Proširenje poslovanja na Rumuniju omogućiće nemačkoj kompaniji da brže reaguje na narudžbine i učvrsti lanac snabdevanja oružanih snaga na NATO-ovom istočnom boku. Već u ovoj godini očekuju narudžbine vredne stotine miliona evra, stoji u saopštenju, prenosi Index.

“Rajnmetal trenutno posluje u Mađarskoj i Litvaniji, a akvizicija u Rumuniji otvoriće mu pristup i drugim, perspektivnim zemljama klijentima u regiji”, navode.

Finansijski detalji transakcije još nisu poznati. Rajnmetal procenjuje da bi mu akvizicija na srednji rok mogla osigurati prihod od oko 300 miliona evra.

Šta proizvodi rumunska kompanija?

Nemačka kompanija biće većinski vlasnik Automecanica Mediasa preko podružnice Rajnmetal Landsysteme GmbH, a na rumunskom tržištu poslovaće pod imenom Rajnmetal Automecanica SRL.

Ostale deonice Automecanica Mediasa zadržaće privatni ulagači. Rumunska kompanija proizvodi specijalna vozila, opremu za kamione i prikolice za civilnu i vojnu namenu.

Pogon u Rumuniji trebao bi da održava borbena vozila zapadne proizvodnje u Ukrajini i da pruža logističku podršku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here