Tanjug/AP
Tenkovi "leopard"

Nemačka šefica diplomatije Analena Berbok zalaže se za to da se Ukrajini na raspolaganje stavi i teško naoružanje. Koncern Rajnmetal već ima konkretnu ponudu. Kancelar Olaf Šolc je uzdržan, piše Dojče vele.

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok upravo se izjasnila za isporuke teškog oružja Ukrajini. Potom je obelodanjena i ponuda koncerna Rajnmetal – 50 tenkova stoje na raspolaganju. Predsednik upravnog odbora te diseldorfske fabrike za proizvodnju teškog naoružanja Armin Paperger izjavio je za list “Handelsblat”: “Prvi Leopard 1 mogao bi da bude isporučen za šest nedelja”.

On je dodao da se trenutno proverava stanje tenkova i da bi isporuka mogla da usledi preko italijanske podružnice koncerna Rajnmetal Italija, a sve bi trajalo do tri meseca. Paperger je rekao da ukrajinski vojnici mogu biti obučeni za upravljanje tenkovima tipa Leopard za nekoliko dana.

Ti tenkovi su iz starih vojnih zaliha drugih armija. Na primer, Bundesver odavno koristi Leopard 2, čija je verzija ušla u upotrebu još 1979. Rajnmetal ima na zalihama i neprodate tenkove tipa Marder. Njih 70 bi diseldorfski koncern, prema sopstvenim navodima, mogao da isporuči u roku od šest do osam meseci. Prvih deset mogli bi da krenu na put u roku od pet nedelja.

Berbok za teško oružje

Uslov za otakve isporuke bilo bi odobrenje nemačke Vlade. Nemačka je do sada isporučila Ukrajini protivavionske rakete, pancerfauste i mitraljeze. Teško oružje, kao što su tenkovi, avioni, ratni brodovi i artiljerija, nisu bili u igri.

Prema nemačkoj ministarki spoljnih poslova, sada bi trebalo da uslede i isporuke teškog naoružanja. Na sastanku šefova diplomatija zemalja-članica Evropske unije u Luksemburgu ona je nedavno rekla: “Sada nije vreme za izgovore, sada je vreme za kreativnost i pragmatizam”.

Berbok nije rekla koju bi vrstu teškog oružja Nemačka poslala Ukrajini, ali je nagovestila povećanje vojne pomoći Evropske unije Ukrajini na 1,5 milijardu evra. To je predložio komesar EU za spoljne poslove Žosep Borelj.

Šta Nemačka zaista može da isporuči?

Političari vladajućih stranaka u Nemačkoj zaduženi za pitanja odbrane podržavaju isporuku starih tenkova tipa Leopard 1.

Sara Nani, portparolka poslaničke grupe Zelenih za pitanja odbrane rekla je za nemački list “Handelsblat” da je odlučujuće pitanje šta Nemačka zaista može da isporuči. Ona kaže da nije lako na bezbedan način upotrebiti Leopard 1. “Ali Ukrajina u ovom slučaju bolje zna od mene da li bi im to ipak pomoglo.”

Sličan stav ima i političar Liberala (FDP) Markus Faber: „Radi se o tome da se na Leopardu 1 mora proći nešto intenzivnija obuka. Ali ako Ukrajinci žele da dobiju taj tenk, a takve signale su mi poslali, onda se mora pronaći način”.

Šolc je uzdržan

Nemački kancelar Olaf Šolc je u svojim izjavama bio uzdržan. Rekao je da je Nemačka Kijevu već isporučila oružje i da će to i dalje da čini, a da će sve preko toga biti usaglašeno unutar Evropske unije. “Neće biti pojedinačnog delovanja”.

Ukrajinski ambasador u Nemačkoj Andrij Meljnik je tokom vikenda zatražio hitnu isporuku tenkova Leopard i Marder, samohodnih haubica i uređaja za lociranje artiljerije tipa Kobra.

– Prema našoj analizi, svega toga bi Nemačka mogla da se odrekne, a da ne ugrozi odbranu zemlje ili obaveze prema NATO – rekao je Meljnik.

1 COMMENT

  1. Gospodja Berbok je do sad sve ucinila protiv svog naroda. Sad bar ne mogu reci da je Rusija nepouzdan partner, ili racunaju s tim da ce sve dobiti besplatno. Nikad vise takve jeftinoce. Ovo bi za Zelene mogla biti poslednja vlast.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here