pixabay.com

Kako rešiti problem nedostatka radne snage u Nemačkoj? Samo značajnim povećanjem broja doseljenika, tvrdi ekonomska ekspertkinja Monika Šnicer.

– Ako svake godine želimo da imamo po 400.000 novih građana i time održimo broj radnika, i ako oduzmemo ogroman broj onih koji se odavde iseljavaju – Nemačkoj je potrebno 1,5 miliona imigranata godišnje – kaže ekonomska ekspertkinja Monika Šnicer.

Samo povećana imigracija može biti lek za problem nedostatka kvalifikovane radne snage, istakla je ona za list “Zidojče cajtung” (SZ).

Ne plašiti strance, nego im pomoći

Nemačkoj je hitno potrebna kultura dobrodošlice, dodala je Šnicer koja rukovodi Savetom ekonomskih stručnjaka koji analizira privredni razvoj Nemačke i savetuje saveznu vladu. Te vodeće stručnjake zovu i – Pet mudraca.

Novi zakon o kojim se olakšva dolazak kvalifikovane radne snage u Nemačku i koji je nedavno usvojio Bundestag, korak je u dobrom pravcu, kaže Šnicer, ali ističe:

– Potrebne su nam institucije za strance, koje ih neće plašiti nego im pružati usluge. Ne treba da zahtevamo da svaki strani radnik govori nemački, nego da se pobrinemo da zaposleni koji rade sa strancima govore engleski.

Četvrtina đaka četvrtog razreda ne može dobro da čita

Šnicer tako kaže da bi Nemačka morala više da ulaže u decu. “Porazno je što četvrtina đaka četvrtog razreda ne može dobro da čita”, što pokazala nedavna studija.

Osim toga, kompanije bi morale su da motivišu starije zaposlene da nastave da rade, odnosno da ne odlaze ​​u prevremenu penziju. U Nemačkoj mnogi ne žele da rade do napunjenih 67 godina, pokazuju takođe novije studije.

Šnicer smatra da Nemačka ne napreduje „kako bi mogla i moralai”. Između ostalog, nije ulagano u neophodnu infrastrukturu, značajno se kaska po pitanju digitalizacije, a i sa zaštitom klime se kasno krenulo.

Prošle godine neto imigracija od skoro 1,5 miliona ljudi

Nemački zavod za statistiku je prošle nedelje (27. juna) objavio konačne brojke o useljavanju i iseljavanju iz Nemačke u prošloj godini: 2022. je zabeleženo ukupno oko 2.666.000 dolazaka i 1.204.000 odlazaka preko granica Nemačke, što dovodi do cifre od 1.462.000 neto imigracije u Nemačku.

Time je neto broj useljenika 2022. najveći u poslednje 72 godine ondosno od 1950. od kako se vodi ova statistika!

Prema Saveznoj kancelariji za migracije i izbeglice, u mnogim pokrajinam se za određena zanimanja, na primer za posao u vrtiću, traži znanje nemačkog jezika na nivou C1 (napredni nivo)

U poslaničkom klubu FDP predlažu da se od tog zahteva odustane – zbog nedostatka osoblja u vrtićima – i kažu da se znanje jezika može steći i radom. To je jedna od ideja iz dokumenta koji će Liberali u Bundestagu verovatno usvojiti tokom ove nedelje, piše “Tagesšpigel” navodeći još neke detalje iz dokumenta.

Tako FDP navodi da je potrebno više fleksibilnosti da bi se hitno potrebna kvalifikovana radna snaga integrisala u sistem. Mnogi imigranti poseduju odgovarajuće diplome ili kvalifikacije za rad u pedagoškoj oblasti: “Ove kvalifikacije moraju biti priznate jednostavnije, sa manje birokratije i brže, najbolje u roku od 60 dana”, navodi se.

1 COMMENT

  1. Steta, ja se upravo odselio! Previse tih kvalifikovanih i analfabeta te psihicko bolesnih. Nemacka politika upravo hoce da izmeni svoj narod za neki drugi. A to otvara vrata desnicarima sa punih 20% glasova. Vise od SPDa, historicnoj stranki Nemacke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here