EPA/Clemens Bilan
Angela Merkel

Korona je pokazala da Nemačka nije spremna da brzo i jedinstveno reaguje na krize, kaže šef poslaničke grupe CDU/CSU u Bundestagu Ralf Brinkhaus.

On se zato zalaže za temeljnu reformu nemačke administracije.

Šef poslaničke grupe CDU/CSU ne veruje da se državne strukture u potpunosti uklapaju u digitalni svet 21. veka, piše Dojče vele.

U izjavi za list Velt am zontag, političar nemačkih demohrišćana kaže: „Potrebna nam je reforma veka – možda čak i revolucija“.

Administracija, digitalizacija, obrazovanje

Brinkhaus je imenovao pet oblasti u kojima bi bila potrebna sveobuhvatna modernizacija: administracija, digitalizacija, saradnja savezne države i pokrajina, obrazovni sistem i zaštita od katastrofa. Nakon opštih izbora koji su zakazani za jesen ove godine, proces reformi mora postati deo pregovora o formiranju koalicione vlade, zahteva Brinkhaus.

Političar CDU osvrnuo se na aktuelnu krizu sa koronom: „Problematično je to što savezni ministar zdravlja u vreme pandemije nema kontrolu nad lokalnim zdravstvenim vlastima“, rekao je Brinkaus i naglasio: „Ne želim da dovodim u pitanje federalno uređenje države, ali ipak bismo morali da vidimo da li je ono i dalje u svim slučajevima efikasno.“

Nema zakona o vanrednim situacijama

Ralf Brinkaus takođe je dodao: „Država nije spremna da brzo, fleksibilno i jednoobrazno reaguje na krize. Zakona o vanrednim situacijama koje pogađaju civilno stanovništvo gotovo i da nema. Ne postoje zajednički savezni, pokrajinski i lokalni krizni timovi koji mogu brzo da se aktiviraju.“

„I obrazovni sistem mora postati digitalan“, kaže Brinkhaus: „Nema smisla prepustiti digitalizaciju škola u ruke 16 pokrajina i 16 službenika za zaštitu podataka pojedinačno. Na taj način nećemo napredovati.“

1 COMMENT

  1. “čak i revolucija” Сетила се швапска пролетерка Источне Немачке. Сад сте ви на реду. Сви чекамо да све Швабе доживе Комунизам на својој кожи, који је измишљен у Швапској и сервиран Словенима да их уназади и врати их у средњи век. Патентирајте неку нову свињарију ако мислите да још увек можете да варате цео свет.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here