pixabay.com

Srbija uveliko oseća posledice ogromnog odliva stručne radne snage. A u Nemačkoj i dalje postoji ogromna potražnja za majstorima gotovo svih struka – iako ima i atraktivnijih zemalja, piše Dojče vele.

Postavljanje polica, krečenje stana ili neki veći i složeniji zahvat kao što je instaliranje centralnog grejanja: u Srbiji se sve češće događa da dobrih majstora više nema. Otišli su u Nemačku.

S druge strane, predsednik Udruženja nemačkih zanatlija Hans Peter Volzajfer tvrdi da i dalje postoji ogromna potreba za zanatlijama u Nemačkoj. U gotovo svim sektorima, od građevine, sanitarnih instalacija i montažera, pa do niskogradnje i telekomunikacionih tehničara. Nedostaju čak i mesari, pa i stručnjaci u prehrambenom sektoru.

Volzajfer tvrdi da majstorske radionice moraju da odbijaju poslove jer nemaju dovoljno ljudi. Razmere tog nedostatka mogle bi, smatra, da ugroze i velike privredne poduhvate, poput obnove nemačkih autoputeva i mostova ili uspostavljanja bolje telekomunikacione mreže u Nemačkoj.

Političari, nemojte da smetate

I direktor nemačkog Zavoda za zapošljavanje Detlef Šele potvrđuje da zanatske radionice sebi gotovo uopšte više ne mogu da dozvole da nekome daju otkaz. Volzajfer tvrdi da bi se našlo mesta još za 30.000 majstora čitavog niza usmerenja i da im je sada velika nada novi Zakon o zapošljavanju stručne radne snage iz država van EU koji stupa na snagu početkom marta sledeće godine.

“Jasno nam je da neće već prvog marta 2020. svih 30.000 majstora da stoje tu pred vratima”. Možda će prvo doći njih nekoliko, ali Volzajfer je uveren da će ih stizati sve više, pa na kraju možda ne 30, već 50 hiljada. Ali vremenom će i za njih biti posla.

Jer nemačkim zanatlijama ide dobro: 2019. su opet povećali ukupan promet i rast će verovatno biti oko četiri odsto. “Za sledeću godinu se u nekim sektorima pokazuju slabosti u dinamici, ali ukupno uzevši, očekujemo rast i dalje preko tri procenta”. Zato Volzajfer poručuje nemačkim političarima: Nemojte opet nešto da izvodite, nego pokažite punu dobrodošlicu za majstore iz inostranstva.

Jer, na kraju krajeva, kompletna nemačka industrija zavisi od infrastrukture koju bi trebalo da naprave ili obnove ti majstori. A ako se to ne dogodi, svi će biti u problemu.

Ima i boljih zemalja od Nemačke

“Moramo se pobrinuti da Nemačka bude atraktivna kao odredište. Ne dolaze samo majstori, već i njihove porodice. Za razliku od šezdesetih godina prošlog veka i tadašnjih gastarbajtera, o tome moramo da razmišljamo od samog početka”, poručuje Volzajfer.

No isto tako je činjenica da je Nemačka i majstorima – samo umereno zanimljiva. Prema ispitivanjima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, Nemačka je tek na dvanaestom mestu među razvijenim industrijskim nacijama po atraktivnosti. Da, satnice u toj zemlji nisu loše, ali i porezi i nameti su visoki. Skupo je i živeti u Nemačkoj, naročito s porodicom.

A ono što je uvek kobno za Nemačku: ona se još uvek guši u papirima. Pogotovo za stručnjake van EU, veliko je pitanje da li će njihova kvalifikacija biti priznata ili će opet morati u školske klupe. Čitav niz zemalja, pa i u Evropskoj uniji, u tome mnogo manje fiksiran na svedočanstva, diplome i papire – sve dok se posao radi dobro.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here