Nemamo interes da idemo protiv Rusije

0

Bližimo se EU ali sopstvene interese moramo da stavimo na prvo mesto: Ivica Dačić  

 

 

– Kako se budemo približavali Uniji, imaćemo veću obavezu da se približavamo zajedničkoj spoljnoj politici EU, ali Srbija mora da vodi računa o svojim državnim i nacionalnim interesim. Tim povodom, Srbija je jasno rekla svoj stav – rekao je Dačić, gostujući na RTS-u.

 

Dačić je to izjavio povodom poziva nekoliko evropskih zvaničnika da Beograd, zbog krize u Ukrajini, usaglasi svoju spoljnu politiku sa EU.

 

Srbija poštuje pravila EU, ali neće uvoditi mere protiv Rusije, "našeg tradicionalnog prijatelja – naveo je ministar spoljnih poslova.

 

Dačić je negirao da stav Srbije prema Ukrajini narušava pregovaracki proces Srbije sa Evropskom unijom.

 

– Zašto bi Srbija radila nešto čime bi bila ispred nekih drugih evropskih zemalja? Čitao sam noćas da neka zemlje Zapada prodaju i dalje oružje Rusiji- dodao je Dačić, ocenjujući da se na pojedine poteze Beograda gleda "dvostrukim arsinima".

 

– Život nas je naučio da moramo da se vodimo svojim interesima. Dvostruki arsini proizvode i stvaraju presedane koji imaju štetne posledice – naveo je sef srpske diplomatije.

 

Komentarisuci proces pregovora sa EU, Dacic je podsetio da dinamika nije bila poremećena izborima u Srbiji, pa ne veruje ni da će biti poremećena parlamentarnim izborima na Kosovu.

 

– Nasa dinamika je takva da mi želimo, spremni smo da idemo u otvaranje novih poglavlja- naveo je Dačić i dodao da je od ministra spoljnih poslova Grcke i predsedavajuceg EU Evangelosa Venizelosa dobio uveravanja da će se Grčka svojski truditi da u junu bude održana druga međuvladina konferencija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here