Nemamo ništa protiv ulaska BiH u EU

0

"Evropska integracija BiH je deo naših priortieta i ono što RS hoće jeste da ima svoje mesto s ustavnim kapacitetom u tim integracijama i to svakako nije protiv BiH nego je na fonu jačanja njenih ukupnih kapaciteta", rekao je premijer Dodik na konferenciji za novinare sa ministrom inostranih poslova Bugarske Nikolajem Mladenovim.

Dodik je kazao da je uveren da postoji potreba za unutrašnji dijalogom i rešavanjem pitanja bez uticaja spolja, što je i sama susttina evropskih procesa.

 

Ako ne bude dijaloga u BiH, to će biti biti štetno za nas sve: Milorad Dodik
 

"Ukoliko izostane dijalog unutar BiH to će svakako biti na štetu svih", poručio je Dodik, dodajući da RS u budućnosti vidi ekonomski jačom, stabilnijom i odgovornom u svakom pogledu.

Dodik je i ovom prilikom ponovio da teritorijalni integritet BiH nije ugrožen i da dejtonska unutrašnja organizacija BiH i njen kapacitet nisu sporni za RS.
Premijer RS je kazao da je u prethodnom periodu bilo mnogo pitanja koja se tiču budućeg ustavnog uređenja BiH.

"Nekada hipotetička pitanja tražila su i hipotetičke odgovore. Ukoliko neko dovodi u pitanje dejtonsku strukturu BiH onda dovodi u pitanje i BiH. Mi nismo spremni da se odreknemo našeg prava i autonomije dobijene dejtonskim sporazumom i to smo spremni da branimo u okviru naših legalnih mogućnosti na osnovu ustava", rekao je Dodik.

Ukoliko neko, kazao je Dodik, osporava dejtonsku strukturu, a takvih pojava je bilo u BiH, onda je primarni cilj RS da zaštiti položaj srpskog entiteta u bilo kom budućem rešenju.

Premijer RS je izrazio zadovoljstvo današnjom posetom ministra Mladenova, navodeći da ceni doprinos Bugarske u stabilizaciji prilika i njena nastojanja da pomogne BiH na putu ka evroatlanskim integracijama.

Dodik je izrazio zahvalnost Bugarskoj što je bila neutralna po važnim pitanjima u BiH i ocenio da iskustva te zemlje mogu pomoći da put BiH ka EU bude lakši.

Ministar Mladenov je rekao da je njegova poseta Sarajevu i Banjaluci bila prvenstveno kako bi se uverio da evroatlanske integracije imaju podršku svih u BiH.

"Bugarska je ubeđena da je budućnost svih na zapadnom Balkanu u Evropi. Mi smo spremni da radimo s zemljama zapadnog Balkana kako bi se uklonile prepreke za brži razvoj ovoga regiona", rekao je Mladenov.

Mladenov je izrazio nadu da će uskoro biti doneta odluka o liberalizaciji viznog režima i za BiH i da će Bugarska tu odluku podržati. Šef bugarske diplomatije je juče boravio u Sarajevu gde je razgovarao sa ministrom inostranih poslova BiH Svenom Alkalajem i članovima Predsedništva BiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here