EPA/Neil Hall
Nemački kancelar Olaf Šolc

Klaus Miler, šef nemačkog energetskog regulatora Bundesnecagenture, upozorio je da kreditne linije od 15 milijardi evra (15,64 milijarde dolara) koje je vlada obezbedila za kupovinu zaliha gasa možda neće biti dovoljne da se do zime napune skladišta.

Nemačka je uključila alarmno zvono povodom potencijalne nestašice gasa reagujući na sve manje isporuke iz Rusije, usled eskalacije energetskog sukoba između Zapada i Moskve nakon ruskog napada na Ukrajinu u februaru.

Miler je, u intervjuu za magazin VirtšaftsVoše objavljenom danas, naveo da bi cene gasa zbog smanjene ponude mogle da porastu u međuvremenu, zbog čega bi 15 milijardi evra moglo da bude nedovoljno da se skladišta napune do zime.

Nemačka je na saveznom nivou uvela obavezu da se skladišta gasa popune 80 posto do oktobra i do 90 procenata do novembra. Trenutni nivoi zaliha u skladištima su oko 61 odsto.

– Što cena gasa više raste, to je skuplje da se dostignu zakonski ciljevi popunjenosti skladišta predviđeni za oktobar i novembar – rekao je Miler, prenosi Rojters..

Najveća evropska privreda takođe bi mogla da se suoči sa nestašicom gasa narednih meseci ukoliko dotok ruskog gasa gasovodom Severni tok 1, koji treba da bude obustavljen u julu radi redovnog održavanja, ne bude nastavljen, dodao je Miler.

– Na osnovu našeg nedavnog iskustva sa Rusijom, bilo bi neodgovorno da pretpostavimo da će sve biti u redu samo od sebe – ocenio je on.

Nemačka je prošlog meseca aktiviala drugu fazu svog trodelnog plana za vanredne situacije s gasom nakon što je Rusija smanjila isporuke gasovodom Severni tok 1. Poslednja treća faza kriznog plana predviđa da država uvede racionisanje potrošnje goriva.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek izjavio je u subotu da bi Rusija mogla da nastavi obustavu isporuka gasa Severnim tokom 1 i po isteku roka utvrđenog za redovan remont gasovoda.

9 COMMENTS

  1. Трчите ви за америком.Они ће вам продати гас 6 пута скупљи

  2. Slati oruzje za Ukrajinu …koliko milijardi…i pitati se sto se remont radi upravo sada , jesu li to Nermci ozbiljni kao miki maus ili sta.

  3. Да баш тако..слушајте каубоје..они ће вам гас продати по цени која њима одговара..глуперде које воде земљу..додуше они су окупирана земља..зато им и раде то..да ослабе привреду Европе…Европске глуперде..отрезните се док вам није касно ..

  4. Izgleda da Rusija potcenuje moc Nemacke.Ovakvim ponasanjem samo pomaze Nemackoj da se sto brze energetski osamostali od Rusije.Solz je izjavio da cemo Rusiju vratiti u 60-setih godina.Sigurno je mislio na zauvek izgubljene stotine miliarda Eura koje bih Rusija dobila od Nemacke od prodaje gasa u buducnosti.
    Pa da vidimo koliko ce pomagati Rusiji ovi nacionalisticki komentari!

  5. Zabole Rusiju celu kao i Putina 😁oni imaju sve a evropa nista tako da kako ste i sta trazili to ste i dobili posebno Nemacka😁bas mi je drago 😁😁😁

  6. Rusija ima alternativu u prodaji, ali Evropa nema u nabavci.. Amerika moze da proizvede samo 10% Ruske isporuke .. Kina kao prva ekonomija u svetu uvozi Ruske energente po povlascenim cenama, dok Evropa kupuje za 10 puta skuplje.. Koliko je evropskih firmi vec palo u kineske ruke, a koliko ce ih tek pasti.. Za desetak godina ce Evropa biti samo jedna Kineska provincija, a mi se brinemo za Ruse i Amere.. 😂😂

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here