Nemci obećavaju pomoć Grčkoj na kašičicu

0

Izvršni direktor "Dojče banke" Jozef Akerman hoće da pomogne Grcima i u tome ga sledi "šačica nemačkih kompanija"
 

Taj konzorcijum je već obećao 1do 2 milijarde evra (1,33-2,66 milijardi dolara), mada nije postignut nikakav zvaničan sporazum o tome, rekao je taj izvor, ali nije naveo detalje o funkcionisanju ovog plana.

 

Akerman, jedan od vodećih rukovodilaca u Nemačkoj i direktor Instituta međunarodnih finansija, uključio se u formiranje konzorcijuma posle razgovora sa nemačkim ministrom finansija Volfgangom Šojbleom, rekao je taj izvor.

 

Evrogrupa u nedelju objavljuje iznos zajma za pomoć Grčkoj

Ministri finansija zone evra će u nedelju objaviti iznos hitnog zajma za Grčku do 2012. godine i za tu njihovu odluku verovatno neće biti potrebno dalje odobrenje lidera Evropske unije, izjavio je u petak portparol predsedavajućeg sastanka ministara Gaj Šuler. Očekuje se da će zajam biti veći od 100 milijardi evra, ako Vlada Grčke usvoji višegodišnji paket stroge štednje.

Šojble je zvao Akermana da bi ga pitao da li bankarski i finansijski sektor mogu nešto učiniti kako bi pomogli u spasavanju Grčke, objasnio je taj izvor i dodao da je Akerman doprineo da se dobiju obećanja od "šačice kompanija", uključujući banke, osiguravajuće kuće i jednu industrijsku kompaniju, ne navodeći njihove nazive.

 

On je ukazao da postoji nada da će i druge kompanije slediti njihov primer nakon što se tržišta uvere da nemački privatni sektor ozbiljno prilazi spasavanju Grčke, što će dorineti stabilizaciji tržišta.

 

Šojble je rekao u Berlinu da bi se banke mogle dobrovoljno uključiti u pružanje pomoći za Grčku, preneo je Rojters.

 

Nemačke banke su, inače druge, posle francuskih, po ugroženosti u slučaju finansijskog kraha Grčke. Akcija nemačkih banaka bi takođe olakšala Šojbleu da skeptična nemačka javnost prihvati trošenje novca nemačkih poreskih obveznika za spasavanje Grčke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here