EPA/Sergei Guneyev
Vladimir Putin

Bespilotni podvodni aparat „Posejdon“ i hipersonična raketa „Cirkon“ omogućiće Rusiji da zadrži status supersile i osigura bezbednost nacionalnog suvereniteta, piše nemački portal „Fokus“.

Prema mišljenju eksperta Tomasa Egera, povećanje konfrontacije u svemiru, o čemu svedoči formiranje novog vida Oružanih snaga u SAD – Svemirskih snaga, a takođe planovi Kine da napravi svemirsku stanicu, mogu sprečiti Rusiju da zadrži status supersile, zbog čega ona modernizuje „potencijal za strateško odvraćanje“.

Konkretno, autor članka izdvaja podvodni nuklearni aparat „Posejdon“ i hipersoničnu raketu „Cirkon“.

Govoreći o „Posejdonu“, Eger podseća da Rusija sada može naneti uzvratni udar iz dubine okeana.

„Kako je opisano, ‘Posejdon’ se munjevitom brzinom približava neprijateljskoj obali i izaziva radioaktivni cunami“, objašnjava ekspert.

Kada je reč o raketi „Cirkon“, Eger ukazuje na njenu izuzetnu brzinu, zbog čega je nemoguće odbiti njen napad. Takođe konstatuje da Rusija nastavlja da je modernizuje „u cilju još većeg zastrašivanja“.

Ekspert smatra da će te dve nove vrste oružja omogućiti Moskvi da obezbedi uticaj u svetu i da spreči uvlačenje u mogući sukob Amerike i Kine.

– Putin uvodi svoju zemlju u novu fazu ruske i svetske politike – zaključuje Eger.

Putin je u februaru 2019. godine zvanično predstavio raketu „Cirkon“ i objavio da ona može da leti brzinom od 9 maha (oko 11.000 km/č), a da ima domet od hiljadu kilometara. „Cirkonom“ će biti naoružane kako podmornice, tako i brodovi.

Prema rečima Putina, aparati „Posejdon“ se mogu opremiti kako konvencionalnim, tako i nuklearnim punjenjem, što će im omogućiti da uništavaju širok spektar meta.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here