EPA-EFE/ANDREAS GORA
Olaf Šolc

Nekoliko dana nakon što je Velika Britanija počela da snabdeva zvanični Kijev protivtenkovskim naoružanjem, Berlin je saopštio da Ukrajini neće isporučiti oružje zbog mogućeg sukoba sa Rusijom.

To je potvrdila je nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht.

Dvostranački odbor američkih senatora takođe je najavio isporuke naoružanja za Ukrajinu, uključujući i rakete, malokalibarsko oružje i borbena plovila, s ciljem da se pomogne Ukrajini da se odbrani od potencijalne ruske invazije, prenosi Rojters.

Nemački kancelar Olaf Šolc je, međutim, ponovio da je politika Berlina da ne isporučuje oružje u zone sukoba.

– Mogu da razumem želju da podržimo Ukrajinu, ali to je upravo ono što mi već radimo. Ukrajina će u februaru dobiti kompletnu terensku bolnicu zajedno sa neophodnom obukom, koju sufinansira Nemačka u iznosu od 5,3 miliona evra (6,01 miliona dolara) – rekla je Lambrehtova u intervjuu za list Velt am zontag.

Ona je podsetila da se u Nemačkoj već leče teško ranjeni pripadnici ukrajinskih snaga i naglasila da Berlin za sada nije spreman da snabdeva Kijev naoružanjem.

– Moramo da učinimo sve da ne dođe do eskalacije. Trenutno isporuka oružja ne bi bila od koristi i o tome postoji saglasnost u Vladi Nemačke – rekao je Lambrehtova.

1 COMMENT

  1. Ovi Ameri su najveće zlo koje svet video. Prosto nemogu da žive i opstanu bez ratova ubijanja i otimanja! Okupirali skoro ceo svet ali ni to im nije dosta hoće i na ruše. A znamo dobro kako se Nemci opekli na Rusima tako će bogami i oni. Samo mi nije jasno kako mogu naši ljudi da žive tamo i još ponosno mašu dolarima…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here