pixabay.com
PVO sistem "Patriot"

Nemačka će, u skladu sa ranijim planovima, povući tri jedinice protivvazdušnog odbrambenog sistema Patriot iz Poljske, nakon skoro godinu dana, koliko su bile raspoređene u toj zemlji, saopštilo je danas ministarstvo odbrane u Berlinu.

Zajedno sa sistemima Patriot, oko 300 nemačkih vojnika je od početka godine stacionirano u poljskom gradu Zamošću, oko 50 kilometara od ukrajinske granice, kako bi zaštitili južni grad i važnu železničku vezu sa Ukrajinom, prenosi Rojters.

Nemačka je poslala Patriot sisteme nakon što je zalutala ukrajinska raketa prošlog novembra pogodila poljsko selo Przevodov, u incidentu koji je izazvao strahovanja da će se rat u Ukrajini preliti preko granice.

Nemačko ministarstvo je u avgustu saopštilo da je malo verovatno da će se stacioniranje produžiti nakon kraja ove godine, jer će Patriot sistemi ili biti potrebni za upotrebu snagama NATO tokom 2024. ili će morati da budu poslati na održavanje.

Nemački vojnici će završiti svoje operacije u petak i početi sa preraspoređivanjem od sledeće nedelje, saopštilo je ministarstvo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here