Nemci prisluškivali i Hilari Klinton?

"Najmanje jednom" je Nemačka prisluškivala Hilari Klinton u vreme dok je ona bila američki ministar inostranih poslova
 

Osumnjičeni Markus R. je otkriven u julu i priznao je da u toku dve godine američkim tajnim agencijama predao 218 nemačkih tajnih dokumenata.

Ako je tvrdnja o prisluškivanju tačna, bilo bi to veoma neprijatno za nemačku stranu koja je pokrenula veliku aferu oko toga što njihovi saveznici isto to čine na teritoriji Nemačke, pa su čak ozvučili i mobilni telefon same Angele Merkel.

Pojedini listovi tvrde da su o "slučaju Klinton" najviši američki političari već razgovarali sa nemačkim kolegama, pa je tako aktuelni ministar spoljnih poslova Džon Keri razgovarao sa Frank-Valterom Štajnmajerom o tome.

Nemačka vlada je u međuvremenu porekla da postoji program sistematskog prisluškivanja Amerikanaca. Pomenuti razgovor je zaista snimljen, ali se to desilo slučajno, tvrdi vlada u Berlinu. Klintonova je tada pozvala neimenovanog sagovornika sa

Špigl: I Nemačka je prisluškivala SAD (Kerija)!

telefona u američkom avionu, koji je koristila kao ministarka.

 

Mediji tvrde da su postojali i delimični snimci drugih razgovora američkih zvaničnika, ali da su oni po direktnom nalogu savezne vlade odmah morali da budu uništeni. U slučaju Klintonove to se nije desilo, što je, kako navodi list "Bild", jedan neimenovani pripadnik nemačke vlade nazvao "potpunom idiotarijom".

"Ako su Nemci uspeli da dešifruju razgovor američkog ministra inostranih poslova, to je impresivno, jer isti sistem zaštite koristi i sam predsednik", izjavio je "Bildu" jedan američki obaveštajac. On smatra da se pre radi o tome da je razgovor vođen preko nedovoljno bezbedne linije.

 

Prenaduvana priča

Neki nemački eksperti i političari smatraju da je cela priča prenaduvana, kako bi Amerikanci skrenuli pažnju sa toga da godinama sistematski prisluškuju nemačke partnere. Bavarski demohrišćanin zadužen za pitanja unutrašnjih poslova Hans-Peter Ul je rekao da je jako sumnjičav po pitanju ovih izveštaja. "Bilo je za očekivati da će američke službe da pokušaju da nam se revanširaju", prokomentarisao je političar CSU-a.

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime