pixabay.com

Zvaničnici nemačke vlade razgovarali su danas sa poljskim kolegama. tražeći od njih da razjasne koliko je viza izdato u okviru ilegalnog programa u kojem su neki poljski konzulati izdavali vize u Africi i Aziji. u zamenu za novčanu nadoknadu, izjavio je jedan nemački zvaničnik.

Poljsku nedeljama potresaju izveštaji da su njena konzularna odeljenja od 2021. godine izdala oko 250.000 viza izbeglicama iz Azije i Afrike u zamenu za mito od po nekoliko hiljada dolara, prenosi AP.

Poljska je članica bezvizne zone EU poznate kao Šengenska zona i kada se izbeglice dokopaju Poljske mogu slobodno da prelaze evropske granice, uključujući i nemačku granicu.

Konzervativna vlada u Varšavi potvrdila je da je došlo do nekih grešaka, ali podseća da su vlasti izvršile neka hapšenja i otpuštanja insistirajući da razmere ovog problema nisu toliko velike kao što su prenosili poljski mediji.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer razgovarala je danas telefonom sa poljskim kolegom Marijušom Kaminskim dok je poljski ambasador u Nemačkoj Darijuš Pavlos pozvan na razgovor sa nemačkim državnim sekretarom Berndom Kreserom u ministarstvu unutrašnjih poslova u Berlinu, rekao je za AP neimenovani zvaničnik nemačke administracije.

Isti izvor je dodao da su nemačke vlasti takođe postavile pitanje koje kontramere preduzima vlada u Varšavi.

Nemački zvaničnik koji je zahtevao anonimnost primetio je da je nemačka savezna policija zbog trenutne situacije sa izbeglicama značajno pojačala bezbednosne mere u pograničnim područjima i na nemačkim granicama, posebno na nemačko-poljskoj granici.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here