pixabay.com

Nemačka je preuzela kontrolu nad tri transportera tečnog prirodnog gasa (LNG) koji pripadaju ruskoj energetskoj kompaniji Gasprom.

O tome je izvestio britanski list Telegraf pozivajući se na pomorskog operatera Dajnagas LNG.

Kako piše Raša tudej, Gasprom nije potvrdio zaplenu u vreme pisanja članka.

Prema izveštaju, kompanija je saopštila da je nemačka vlada zaplenila čartere tri LNG tankera koji su prethodno bili fiksirani za Gaspromovu nemačku filijalu, Gasprom Germaniju.

Dva od tri broda, “Amur river” i “Ob river”, prethodno su bili iznajmljeni Gasprom Germaniji do 2028. Ugovor za treći tanker “Klin enerdži” važio je do 2026. Sva tri su sada efektivno pod kontrolom nemačke vlade na “neodređeno vreme”, naveo je Dajnagas sa sedištem u Monaku.

Gasprom Germaniju, koja je nekada upravljala nekim od najvećih nemačkih skladišta prirodnog gasa, preuzeo je Berlin pre nekoliko nedelja u okviru sankcija Rusiji u vezi sa Ukrajinom. Kao odgovor na to, Gasprom je obustavio isporuku gasa kompaniji, što je dovelo do problema sa likvidnošću i ugrozilo rad ključnih prodavaca gasa u Nemačkoj i Velikoj Britaniji koji rade sa tom jedinicom.

Nemački energetski regulator je uskočio i preuzeo kompaniju da bi je zaštitio od nelikvidnosti, preimenovao je u Sekjuring enerdži for Jurop (Securing Energy for Europe). Sredinom juna pojavili su se izveštaji da će Berlin obezbediti firmi zajam od 10 milijardi evra kako bi joj pomogao da opstane.

7 COMMENTS

  1. Играју се играју,гадно ће бити кад се баћушке заигеају у Њемачкој , па казачок….

  2. Počeli i Nemci da pljačkaju igraju se gusara i kauboja ali će im presesti po ko zna koji put do danas su dva puta izgubili od braće Rusa a vala opet će

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here