Lična arhiva
Izložba u Štutgartu: Znanje pretočeno u crteže

U okviru saradnje dopunske nastave na srpskom jeziku i generalnih konzulata u Štutgartu i Minhenu, simbolično je obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Nesebičnim zalaganjem svih nastavnika angažovanih od strane Ministarstva prosvete Srbije, u prostorijama konzulata u Štutgartu u Minhenu postavljene su izložbe dečjih radova na temu Velikog rata. Učenici iz pokrajina Baden Virtemberg i Bavarska su znanja stečena na časovima srpskog jezika i istorije pretočili u likovno stvaralaštvo.

– Ovo je još jedan pokazatelj izvanredne saradnje Generalnog konzulata u Štutgartu i nastavnika koji realizuju nastavu na srpskom jeziku u pokrajini Baden Virtemberg na čelu sa koordinatorkom Tatjanom Popović. Iz dečjih radova se vidi da su nastavnice uspele da približe deci ovaj istorijski period ratnog vihora i ukažu na značaj obeležavanja Dana primirja i važnost sećanja na sve žrtve rata – istakao je na otvaranju izložbe u Štutgartu Dragan Dimitrijević, generalni konzul.

Učenici sa nastavnicom Tatjanom Popović

Mali umetnici velikog srca iz Štutgarta i okoline su pored simbola praznika i crteža poprišta slavnih bitaka i spomenika palim borcima izražavajući svoju kreativnost, po slobodnom izboru slikali i vojskovođe i heroje Velikog rata. Mnoge crteže krasili su likovi junaka Kolubarske bitke i vojvode Živojina Mišića, heroja Cerske bitke i vojvode Stepe Stepanovića, Milunke Savić, srpske heroine i žene s najviše odlikovanja u istoriji ratovanja, kao i njihovog omiljenog junaka Velikog rata, malog Momčila Gavrića, koji je sa samo osam godina stekao čin kaplara. Izložbu su ukrasili i nacionalni simbol, srpski opanak i minijaturna bista srpskog vojnika izrađena od gline veštim rukama učenika iz Manhajma.

Kreativni: Đaci na času dopunske nastave

Zahvaljujući uspešnoj saradnji srpske škole i Generalnog konzulata, u prostorijama konzulata u Minhenu nastavnice Aleksandra Cvetković iz Ingolštata, Ivana Đurić iz Pasaua, Gordana Budiša iz Nirnberga i Tatjana Hot iz Minhena takođe su postavile tematsku izložbu radova svih svojih učenika koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku u pokrajini Bavarska. U znak sećanja na heroje koji su stradali u Prvom svetskom ratu, njihovi đaci su portretima generala i vojvoda Velikog rata crtežima ordenja, narodne nošnje, ćilima iskazali svoju ljubav prema otadžbini.

Vešte ruke: Opanak i minijaturna bista srpskog vojnika

Povodom izložbe dečjih radova, generalni konzul u Minhenu Božidar Vučurović istakao je da su deca srpske dopunske škole u Bavarskoj svim svojim radovima crtanim perom srca pokazala koliko su naučila i koliko vole svoju zemlju, ali i srpsku školu. Nakon otvaranja izložbe generalni konzul je svim nastavnicama poklonio amblem Natalijine ramonde.

Obeležavanjem Dana primirja u prostorijama generalnih konzulata u Štutgartu i Minhenu još jednom je odato poštovanje borcima Velikog rata, dok su izloženi dečji radovi prikazali pre svega nemerljivu ljubav mališana prema otadžbini.

Nastavnice s generalnim konzulom Božidarom Vučurovićem

Cvet feniks

Simbol Dana primirja u Srbiji je cvet Natalijina ramonda, koji je dobio ime po kraljici Nataliji i koji je zbog sposobnosti da se potpuno oporavi i kada mu se i poslednja latica osuši, u botanici poznat i kao cvet feniks. U okviru kreativnih radionica, tokom vannastavnih aktivnosti, učenici iz Degerloha napravili su pregršt ovih cvetova, u obliku amblema, koje su svi posetioci konzulata u Štutgartu, u nedelji praznika, dobili na poklon kako bi njime ponosno ukrasili revere.

Položen venac

Na Dan primirja, delegacija Generalnog konzulata u Minhenu, na čelu sa generalnm konzulom Božidarom Vučurovićem, položila je venac na groblju srpskih zarobljenika stradalih u logorima u Bavarskoj tokom Prvog svetskog rata.

Generalni konzul Vučurović (levo) kraj spomenika zarobljenicima