pixabay.com
Orao harpija

Harpija vrsta je orla koji naseljava tropske kišne šume Srednje i Južne Amerike. Ime je dobio po stvorenjima iz grčke mitologije, koje, po verovanju, mrtve nose u podzemni svet.

Orlovi harpije su među najvećim pticama grabljivicama na svetu, a uz to imaju i najveće kandže među orlovima. One im dozvoljavaju da love i  relativno velike životinje, kao što su lenjivci i majmuni.

Karakteristike

Harpiju odlikuje veliki kljun i masivne noge. Ima relativno veliku ćubu, kao i moćna krila i dugačak rep. Sam raspon krila im nije ogroman (oko dva metra), jer ove ptice žive u tropskim šumama, pa bi im veća krila bila realna prepreka u toku leta. Ipak, radi se o masivnim pticama, teškim i do devet kilograma. Najmarkantnija karakteristika su im ipak kandže, dugačke oko 13 centimetara, kojima ubijaju i nose svoju žrtvu. Masivne kandže ovog orla se po svojoj veličini, mogu porediti, pa i prevazići dužinu medveđih kandži!

Nemilosrdni ubica

Hrani se uglavnom životinjama srednje veličine, kao što su lenjivci, majmuni, aguti, oklopnici i jeleni, kao i većim pticama (makao papagaji), gušterima i ponekad zmijama. Lovi sa visoke tačke u krošnji, nekada na obalama reka ili u kratkim letovima između drveća. Omiljena hrana mu je lenjivac, koji se može teško zapaziti zahvaljujući dobroj kamuflaži među krošnjama. Zato orao harpija ima dobro razvijene oči sa širokim zenicama, koje dopuštaju velikoj količini svetlosti da prođe. Orao može dugo da čeka pravi trenutak dok sedi u krošnji i posmatra okolinu. Kada krene na plen, on je nemilosrdan. Harpija orao može da nosi tri četvrtine svoje telesne mase, što ga čini jednom od najjačih ptica grabljivica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here