Lična arhiva
Zahvalnost do neba: Rada Simić

Više ni sami nismo sigurni koliko smo stranica ispisali kad je reč našoj vernoj čitateljki i dugogodišnjoj donatorki mnogih štićenika Humanitarnog mosta, penzionerki B. G. iz Adelejda u Južnoj Australiji. Iako svoje ime nikad nije želela da otkrije za javnost, ono je ipak zlatnim slovima ispisano u srcima svih onih kojima je pomogla i kojima nastavlja da pomaže. Izuzetka nema ni sada jer ova dobra duša sa dalekog kontinenta ne posustaje kad je reč o dobrim delima. Najbolji dokaz za to jeste i njena nova donacija od ukupno 600 dolara, pristigla posredstvom redakcije “Vesti” iz Sidneja, koju je namenila na više adresa kao što to uvek čini.

Ovog puta u njenim mislima, kao što to često i bude slučaj, usamljena penzionerka Rada Simić iz Šapca, zatim bolesna samohrana majka Snježana Plavšić Đurović iz Mahovljana kod Laktaša, ali i obolele sestre Dragica Vasić i Gordana Mihailović iz Zemun Polja. Uz donaciju je uputila i pismo sledeće sadržine:

“Vaš sam redovni čitalac. Zbog bolesti, nažalost nisam u prilici da sama kupujem ‘Vesti”, ali zahvaljujući komšijama, uspevam da dođem skoro svakog dana do novog primerka. Istina, pomažu mi i oko kupovine namirnica. Ipak, smogla sam snage posle nekog vremena i opet sam tu da pošaljem donacije mojim penzionerkama u otadžbini i teško bolesnoj majci da imaju makar za lekove. Nadam se da će im ova pomoć stići što pre.”

Kako je želja naših čitalaca uvek na prvom mestu, to su dva priloga već stigla na zadate adrese, kako bi donela olakšanje i sreću.

Prva se radovala penzionerka Rada Simić, za koju je ovaj dar stiže u najbolji mogući čas.

– Toj dobroj duši želim svu sreću ovog sveta. Mnogo mi je pomogla i skinula ogroman teret s pleća. Zahvaljujući njenoj pomoći, ponovo ću moći da obezbedim neophodne lekove do kojih teško dolazim s penzijom od koje jedva preživljavam. Isto tako da podmirim i režije. Šta god da kažem i koliko god da se zahvalim, znam da je malo jer nikome nije lako da odvoji od sebe da bi nekome koga i ne poznaje pomogao. Ako neko zna koliko je to teško, znam i sama – rekla je Rada Simić, koja je B. G. poželela dug život i da je sreća prati na svakom koraku.

Brigom i pomoći naše čitateljke iz daleka ništa manje nije bila iznenađena i prijatno obradovana Snježana Plavšić Đurović iz Mahovljana kraj Laktaša.

– Kada ste sami na svetu i nemate nikoga ko bi vam pomogao i makar čašicom razgovora skrenuo misli sa konstantnih problema kako platiti račune od nikakvih primanja, a pri tome imati za lekove i hranu, onda ovako nešto stiže kao dar sa neba. Toj divnoj gospođi zahvaljujem se beskrajno. Neka je čuva dobri Gospod. Od njenog dara odmah ću kupiti lekove koji mi nedostaju i hranu, ali ostaviti nešto i za račune – iskreno će Snježana Plavšić koja zbog novonastale situacije sa korona virusom, zbog svog krhkog zdravlja, kao i sina Gregora, mora da bude na dodatnom oprezu.

Težak usud

Hrabra Snježana, kao što smo već pisali, pored karcinoma materice, ima još 12 oboljenja, među kojima i cističnu fibrozu pluća i tešku osteoporozu jer je posle više operacija, hemioterapija i zračenja dobila nekoliko hroničnih bolesti. Očekuju je i ozbiljna operacija i oporavak. Sin Gregor, rođen je s retkom vrstom tumora jetre, zbog čega mora da boravi u skoro sterilnim uslovima. Gorak usud dodatno pritiskaju nemaština i nemogućnost da se sami izbore sa svime što je pred njima. Sve to, previše je za samo jedan ljudski život, a to dobro zna i naša čitateljka sa Petog kontinenta koja ne propušta priliku da im bar malo pripomogne.

Uskoro i novo uručenje

Tokom narednih dana, pomoć od 200 dolara humane B. G. Iz Adelejda stići će i na kućni prag bolesnih sestara Dragice Vasić i Gordane Mihailović iz Zemun Polja, koje muke muče sa teškom osteoporozom i spondilozom.

Ove usamljene penzionerke život, takođe, nije mazio zbog čega su danas u veoma teškoj situaciji bez ikog svog ko bi mogao da im pomogne u situaciji kada su na ivici da padnu u postelju. Čim donacija stigne u njihove ruke, to će i naši novinari zabeležiti sve što u znak zahvalnosti budu poručile svojoj dobročiniteljki iz daleka.19