Estonska policija ovih dana je pokrenula originalnu i zanimljivu kampanju. Neobična saobraćajna kampanja ponudila je izbor vozačima koji vole da previše pritiskaju papučicu za gas – novčana kazna ili prekid vožnje dok se ne smire strasti.

Pilot program je već započeo na delu puta Tallinn-Rapla krajem prošle sedmice i vredi samo za one vozače koji u evidenciji još nemaju ni jedan saobraćajni prekršaj, prekoračenja dozvoljene brzine.

Prema novoj kampanji, ako se vozač odluči na tajm aut, mora da odsedi u vozilu određeno vreme. Za prekoračenje brzine do 21 kilometar na sat, moraju da prekinu vožnju na 45 minuta, za prekoračenje od 21 do 40 kilometara na sat, i čitavih sat vremena.

– Razgovarali smo sa brojnim vozačima i tako došli na ideju o tajm autu. Kažu da novčane kazne danas više nemaju uticaj. Vozači ih doživljavaju kao obične račune. Sa druge strane, stvarno se nerviraju ako moraju da provedu sat vremena u policijskom automobilu – ističe savetnik Elari Kasemets.

“Gotovo svi vozači koji su ovde proveli vreme, zaista se smire. Čak i voze malo ispod ograničenja brzine, tako da mislim da se ovo rešenje pokazalo kao ispravno”

– Želimo istražiti kako prekršioci u saobraćaju doživljavaju gubitak vremena u odnosu na udar po džepu. Već iz ranijih iskustava znamo da nekima uopšte nije bio problem platiti kaznu i nastaviti, dok su drugi prekršioci su bili spremni razgovarati s policajcima i tražiti ukor te izgubiti puno vremena, radije nego da plate kaznu – dodao je Kasemets.

Međutim, ovo nije jedino kreativno rešenje estonske saobraćajne policije. Od pre godinu dana, policajci uz novčanu kaznu prekršiocima dele i donorske kartice, kako bi osvestili vozače rizika povezanih sa prebrzom vožnjom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here