EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL
Statua je usled pandemije koronavirusa imala neobičan put dolaska u glavni grad Austrije.
Sto saradnika DHL grupe Nemačke pošte transportovalo ju je na biciklima od Bona do Pasau, odakle ju je preuzela Austrijska DHL pošta i dopremila u Beč. Za ovo putovanje prijavili su se zaposleni Nemačke pošte koji su ljubitelji biciklizma. Prvobitno je bilo planirano put od 1.000 km Bon-Beč preći u štafeti od po 20 biciklista u 11 etapa.

Statua je 21. septembra dobila počasno mesto u Betovenovom muzeju u Probusgase u Beču.

Muzej na izložbenoj površini od 250 kvadratnih metara obuhvata zbirku rukopisa, instrumenata i klavir na kojem je Betoven svirao, nekoliko njegovih bista, knjige, fotografije, nameštaj, umetničke slike, originalna pisma, konverzacijsku svesku pomoću koje se sporazumevao kada je potpuno izgubio sluh kao i faksimil “Testamenta iz Heiligenstadta” kao i druge predmete koji su mu pripadali.

Život i delo Ludviga van Betovena nerazdvojno su povezani s Bečom, gde je 1787. godine došao na studije kod Mozarta, ali se nakon samo dve nedelje vratio u Bon jer mu je majka bila na samrti. Pet godina kasnije vratio se u Beč gde je stvorio najvažnija remek dela i gde je ostao do smrti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here