Neočekivan izbor novog komesara EU

0

Kancelar Nemačke Angela Merkel objavila je odluku donetu prethodnog vikenda, posle pregovora hrišćanskih demokrata i njihovih budućih koalicionih partnera liberala.

 

Njena odluka iznenadila je političare u Nemačkoj, ali i u Briselu, zbog odstupanja od liste najužih kandidata, među kojima su bili ministar unutrašnjih poslova Volfgang Šojble i član Evropskog parlamenta Elmar Brok, naveo je danas EUobserver.

Etinger (56), ekonomski ekspert koji je prvobitno studirao prava, bio je na čelu ekonomski jakog regiona od 2005. godine, a u poslednje vreme njegova popularnost u toj državi je u opadanju.

 

Kancelarka Merkel, kojoj nije bio mnogo blizak, naterala ga je da se distancira od komentara o nacističkoj prošlosti Hansa Filbingera, jednog od njegovih prethodnika na mestu ministra-predsednika Baden-Virtemberga, od pre dve godine.

 

Angela Merkel pokazala je još jednom da sve konce čvrsto drži u svojim rukama

Nemački mediji okarakterisali su ovu odluku Merkelove kao pokušaj da ga skloni s nacionalne političke scene, pošto joj je godinama bio trn u oku. Nedavno je odbio da se povinuje njenim zahtevima tokom koalicionih pregovora o budžetskim pitanjima.

 

Etinger je izjavio da nije bilo prtisaka da se preseli u Brisel i da se takve ponude dobijaju samo jednom.On će u EU zameniti socijaldemokratu Gintera Ferhojgena, komesara za industriju EU.

 

Novi komesari će biti glavna tema na sledećem samitu EU koji će biti održan krajem sedmice.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here