EPA/VALDRIN XHEMAJ
Johanes Han
Tokom trosatnog saslušanja pred “uzavrelim” evropskim parlamentarcima prema odlazećem evropskom povereniku za proširenje i politiku susedstva, Johanesu Hanu (Austrija), nijednom rečju nisu spomenuti njegovi mršavi rezultati u proteklih pet godina, piše Al Džazira Balkans.
Niko se nije setio propasti srpsko-albanskih pregovora, zamrznute perspektive proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan, obećanog početka pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom, kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu, ili nerešenog statusa Ukrajine.
Iako je u narednih pet godina Hanu namenjena, za EU možda i najvažnija pozicija, komesara za budžetska pitanja i funkcionisanje administracije, balkanski region nije spomenut čak ni u kontekstu budžetskih rashoda, odnosno ulaganja u proces proširenja.

“Za mene je čaša uvek polupuna”

Istina, Johanes Han je i ovog puta pokazao nadprosečnu poslovičnu prisebnost, rutinerstvo, rečitost i optimizam, ponavljajući u više navrata i onu svoju poznatu floskulu  o „idealnom svetu“ u kojem se dve strane uvek moraju približavati ka rešenju.
– Za neke je čaša uvek poluprazna, za mene je uvek polupuna, a za treći mandat u Evropskoj komisiji sam se kandidovao u potpunom uverenju da sam u stanju doprineti da naša zajednička evropska čaša bude sasvim puna – zaključio je Han tročasovno rešetanje pred Evropskim parlamentom.
Čelnici EU institucija pozivaju na početak pregovora o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom „najkasnije do kraja ovog meseca“.
Pesimistične tonove iz regiona i Brisela kratkotrajno bi moglo da utiša zajedničko pismo čelnika svih najviših evropskih institucija koje su u četvrtak potpisali predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, predsednik Parlamenta David Sasoli, odlazeći predsednik Komisije Žan-Klod Junker i njegova naslednica Ursula fon der Lajen.
“EU se suočava sa strateškim izborom. Odluči li sada da otvori razgovore o pristupanju, bio bi to test naše kredibilnosti i sposobnosti Unije da ispuni svoja obećanja i da gleda u budućnost”, navodi se u pismu i pojašnjava da su dve balkanske zemlje učinile sve što je od njih zatraženo da urade.
“Severna Makedonija i Albanija su učinile ono što smo od njih tražili. Postizanje takvih rezultata zahtevalo je značajne napore njihovih građana za koje je evropska perspektiva veliki izvor motivacije i odlučnosti”, navodi se u pismu koje završava uverenjem “da je upravo sada vreme za otvaranje razgovora o pridruživanju sa ove dve zemlje”.
S druge strane, zagovornici proširenja među članicama EU, kao i vođstvo i administracija Evropske komisije, smatraju da odlaganje odluke o početku pristupnih pregovora potkopava verodostojnost spoljne politike EU, proevropske vlade u obe zemlje stavlja u opasnost i rizikuj jačanje strateških rivala na zapadnom Balkanu, poput Turske, Rusije i Kine.

 

2 COMMENTS

  1. Pa ni ti nisi ništa bolji:seo si u tu fotelju i kritikuješ sad jedne sad drue.Šta si ti pa uradio da Srbija postane članica EU.Ništa sem što si je ucenjivao.Sad EU eto bože moj nije bila aktivnija.

  2. To se u principu zove globalizacija!Ništa vam nije smetalo, dok ste vi širili pipke po celom svetu, a sad, kad su vamdoskočili, to odjednom to nije u redu!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here