Alan Moore, tvorac legendarnih stripova kao što su “Iz Pakla”, “V kao Vendeta” i “Nadzirači”, zvanično se povukao iz strip industrije objavivši završni deo stripa “Liga izuzetnih džentlmena”.

Alan Mur je legendarni britanski strip scenarista koji je karijeru započeo radeći za 2000AD i Marvel UK, da bi nakon toga prešao u DC Comics gde je stekao globalnu slavu serijalom “Stvorenje iz močvare”.

Mur je za DC uradio neke od najpoznatijih stripova na svetu kao što je legendarni “Ubistveni vic”, a najprepoznatljiviji je po svom radu na stripu “Nadzirači”. Zbog neslaganja sa matičnom kućom oko honorara Mur napušta DC i za izdavačke kuće kao što su American’s Best Comics i Image radi stripove poput Promethea, Supreme i “Lige izuzetnih džentlmena”.

Kako Screen Rant javlja a Bookvar prenosi, Mur je još 2016. godine najavio da će se povući iz sveta stripa nakon što završi poslednji deo serijala “Lige izuzetnih džentlmena”. Nakon dvadeset godina izlaženja juče je objavljen i poslednji deo ovog stripa pod naslovom “The League of Extraordinary Gentlemen, Volume IV: The Tempest” čime su se stvorili preduslovi za povlačenje Alana Mura iz strip industrije.

Neki od njegovih stripova doživeli su adaptacije na velikom platnu, a Mur je uvek imao živopisne i zajedljive komentare na ova ostvarenja, a naročito na film “Liga izuzetnih džentlmena” koji je i ismevao u jednom stripu. DC je u nekim drugim stripovima nastavio da koristi junake iz “Nadzirača”, dok HBO najavljuje seriju urađenu na osnovu ovog stripa.

Povlačenje iz sveta stripa ne znači da Mur odustaje od svojih kreativnih poduhvata. Naime, on je već najavio da želi da radi na filmu kao i da nastavi sa pisanjem romana. Takođe postoji šansa da ova penzija neće biti dugog veka. Stan Lee je na stripovima radio sve do smrti u devedeset i petoj godini života, dok Alan Mur ima tek šezdeset i pet. Smeši mu se lepa budućnost. Možda baš u industriji stripa.

Čak i da ništa od toga ne bude, ostaće upamćen kao neko ko je zajedno sa Frenkom Milerom uneo revoluciju u strip, popularišući Grafičke novele; zbog čega danas važi za jednog od najboljih strip scenarista u istoriji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here