Neophodno je izbeći eskalaciju nasilja u Ukrajini

0

Rusija da u potpunosti preuzme svoje obaveze: Federika Mogerini

   

Kako se navodi u saopštenju visoke predstavnice EU, uz te podatke iz izveštaja Specijalne posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju OEBS, dodatno zabrinjavaju i izveštaji o snažnoj artiljerijskoj paljbi tokom noći u istočnom ukrajinskom gradu Donjecku, kao i o prošlonedeljnom kretanju vojske i opreme.

 

"Neophodno je izbeći bilo kakvu eskalaciju nasilja. Sve strane sada moraju da pokažu najveću uzdržanost, da se strogo pridržavaju svojih obeveza u skladu sa Protokolom i Memorandumom iz Minska, i da se ponovo uključe u traženje mirnog održivog rešenja, zasnovanog na poštovanju nezavisnosti, suvereniteta  teritorijalnog integriteta", navela je Mogerini.

 

Mogerini je pozvala Rusiju da u potpunosti preuzme svoje obaveze, uključujući i sprečavanje bilo kakvih pokreta vojske, oružja ili boraca sa svoje na teritoriju Ukrajine, kao i "povlačenje bilo kakvih snaga, oružja ili opreme koja je pod njenom kontrolom iz Ukrajine".

 

Takođe, Mogerini je navela da očekuje od Rusije da iskoristi svoj uticaj da bi ozbezbedila da i prorusi iz Ukrajine izvršavaju svoje obaveze preuzete dogovorom iz Minska.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here